Siguranța copiilor, prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor reprezintă permanent o prioritate pentru Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, atât pe durata cursurilor, cât și în vacanțele școlare.
Vineri, 06 august a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității au fost prezenți în mijlocul copiilor care au ales să-și petreacă vacanța de vară la școala de vară organizată de Parohia ”Sfântul Ioan” din municipiul Bacău.
Peste 50 de copii, cu vârstele cuprinse între 8 și 16 ani au fost implicați în activitățile susținute de polițiști, cu scopul reducerii riscului de victimizare și de implicare în activități infracționale.
Pentru că e vacanța de vară și copiii au mai mult timp liber, existând riscul de a fi implicați în evenimente care le pot afecta siguranța, polițiștii le-au recomandat acestora să acorde o atenție deosebită principalelor reguli pe care trebuie să le respecte, atunci când nu sunt sub supravegherea directă a părinților, abordând teme diverse ca violența, bullyingul, consumul de alcool, tutun și droguri, anturajul și răspunderea legală.
Polițiștii vor participa la astfel de activități ori de câte ori prezența sau sfaturile lor pot fi de folos.
Dragi copii, nu uitați o serie de reguli pentru a fi în siguranță:
După ce părinții pleacă la serviciu, nu permiteți accesul în locuință persoanelor necunoscute, indiferent de pretextul folosit.
În lift nu urcaţi niciodată cu persoane pe care nu le cunoaşteţi deoarece pericolul este mare, au fost cazuri când infractorii au agresat copiii şi i-au deposedat de bunuri. Dacă nu cunoaşteţi persoana care aşteaptă liftul, refuzaţi să intraţi motivând că trebuie să aşteptaţi pe cineva.
Atenţie la obiectele de valoare purtate la vedere, care pot atrage atenţia hoţilor, pentru a nu fi o victimă a furturilor, nu luaţi cu voi sume mari de bani.
În deplasarea pe stradă, principala preocupare trebuie să fie siguranţa personală. Regulile de conduită și de circulaţie trebuie respectate întotdeauna pentru a nu fi implicaţi în evenimente nedorite sau accidente rutiere.
Nu postați pe rețelele de socializare informații care ar putea fi folosite împotriva voastră sau care v-ar putea aduce un prejudiciu de imagine; nu uitați că nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe Internet este adevărat!
Evitaţi plimbările şi deplasările la ore târzii prin parcuri, locuri izolate sau întunecoase. Dacă locuiţi într-o zonă mai îndepărtată a oraşului, după lăsarea întunericului încercaţi să mergeţi în grup şi, pe cât posibil, pe străzi iluminate. Majoritatea infracţiunilor se comit sub adăpostul întunericului.
Nu ameninţaţi, nu jigniţi, nu vă manifestaţi superioritatea, ambiţia sau dispreţul. Nu adoptaţi o atitudine de atac, nu încurajaţi şi, mai ales, nu participaţi la manifestări agresive.
Vacanță în siguranță! Alegerile pe care le facem ne diferențiază viața!
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.