26 decembrie 2024

Activitate caritabilă la școala Iorga Bacău

În anul școlar 2024-2025, cele două educatoare ale grupei mari B, Izabela-Teodora Bican și Nicoleta-Luminița Gora, au inițiat proiectul educațional „Azi, preșcolari, mâine, școlari!”.

Scopul acestui proiect constă în pregătirea preșcolarilor pentru debutul școlar în septembrie 2025.



Participanți la acest proiect sunt: 24 preșcolari ai grupei mari B, elevii claselor a IV-a A, B, C, învățătoarele claselor a IV-a A, B, C: Agop Ana-Maria, Motoca Anca Elena, Dodan Cornelia Agnes, cele două educatoare ale grupei mari B, precum și părinții tuturor elevilor implicați.

Pregătirea pentru şcoală implică stăpânirea unor abilităţi şi aptitudini de bază care permit copilului să funcţioneze cu succes în mediul şcolar, să se adapteze atât la nivel academic, cât şi la nivel social. Fenomenul integrării copilului în activitatea şcolară este un fenomen complex, în analiza căruia trebuie să se ţină cont de: vârsta cronologică, maturitatea şcolară, conţinutul instruirii în grupa mare.

Activitățile ce vor fi desfășurate în sălile de clasă ale elevilor de clasa a IV-a au în vedere dezvoltarea următoarelor competențe fundamentale necesare în pregătirea pentru școală a unui copil:

1. Competențe cognitive: atenţie, memorie, categorizare, limbaj, planificare şi rezolvare de probleme.

2. Competențe sociale:capacitatea copilului de a stabili relaţii sociale adecvate, de a respecta regulile sociale şi de a rezolva probleme ce pot apărea în relaţiile personale.

3. Competențe emoționale: înţelegerea emoţiilor celorlalţi, exprimarea propriilor emoţii şi capacitatea de autoreglare emoţională.

4. Competențe de autonomie personală: capacitatea copilului de a rezolva probleme cotidiene specifice grupului de vârstă din care face parte.

5. Competențe motrice: motricitate grosieră şi fină.

  Activitatea „Dăruim asemeni Sfântului Nicolae!” desfășurată joi, 5 decembrie 2024 a avut ca scop stimularea generozității elevilor și dezvoltarea abilităților de relaționare socială.

  Participanți la această activitate au fost 24 de preșcolari ai grupei mari B, 30 de elevi ai clasei a IV-a B, profesor pentru învățământul primar, Anca Elena Motoca, preot Constantin Motoca și cele două educatoare ale grupei mari B.

  Spațiul educațional al clasei a IV-a B, în care a avut loc activitatea, a fost îmbrăcat de sărbătoare, iar copiii și cadrele didactice au purtat cu mândrie ia tradițională!

  Preotul Constantin Motoca a vorbit elevilor despre viața Sfântului Nicolae îndemnându-I pe aceștia să fie blânzi, apărători ai adevărului și generoși!

  Preșcolarul Irina Maria Motoca ne-a colindat cu un colind străvechi.

  Un moment plin de emoție a fost acela în care fiecare preșcolar/elev a dăruit altuia un dar simbolic – o carte și un dulce! Grație implicării familiilor elevilor a fost posibil acest lucru. Le mulțumim frumos și le suntem recunoscători pentru implicarea ăn activitatea noastră de astăzi!

  Prezența consilierului școlar, prof. Celina Toni Ivan, a contribuit la întărirea sentimentului de apartenență la școala Iorga Bacău!

  Activitățile caritabile oferă elevilor un scop și semnificație, îmbunătățindu-le stima de sine! Când copiii știu că pot avea un impact pozitiv asupra altora, le dă posibilitatea de a trăi un sentiment de mândrie și satisfacție! Totodată, participarea la activități caritabile îi ajută pe copii să aprecieze ceea ce au și să fie recunoscători pentru asta. Când copiii văd luptele altora, ei învață să aprecieze lucrurile mici din viață și privilegiile pe care le au. Acest lucru îi poate ajuta pe copii să dezvolte o atitudine mai pozitivă față de viață și să fie recunoscători pentru ceea ce au.

Astfel, grădinița/școala stimulează cunoștințele intuitive și instinctive ale elevilor, ajutându-i să gândească și să anticipeze la nivel global de la o vârstă fragedă. Este deosebit de important să-i învățăm pe copii că fac parte dintr-o comunitate mai mare și că toată lumea este responsabilă pentru cei din jurul lor.

  Conducerea școlii noastre, prof. Costea Cristina Oltea și prof. Popa Mihaiela Cezara au apreciat activitatea noastră, au felicitat elevii și părinții acestora și, au subliniat că „Prin astfel de activități organizate dezvoltăm emoții puternice, dar în același timp, formăm în sufletul copilului a unor sentimente morale, care vor sta la baza formării personalității acestuia!” . 

Profesor pentru învățământul preșcolar, Gora Nicoleta-Luminița



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img