vineri, 23 mai 2025

ACȚIUNI DE PROMOVARE A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PROFESIONAL ȘI TEHNIC DESFĂȘURATE ÎN CADRUL ANULUI EUROPEAN AL COMPETENȚELOR

 UNIUNEA COMPETENȚELOR: ADAPTARE ȘI SUPRAVIEȚUIRE PRIN EDUCAȚIE

 



Prin Decizia Parlamentului European și a Consiliului a fost lansat „Anul European al Competențelor-2025”.

Manifestările incluse în agendă, durează până pe 8 mai 2025. În acest interval statele membre au oportunitatea de a organiza evenimente și disemina informații despre acțiunile dedicate acestuia.

Anul European al Competențelor plasează cele opt competențe-cheie în centrul dezbaterii politice din Uniunea Europeană.

În România competențele-cheie se axează pe cele promovate la nivel european, care determină profilul de formare a elevului:

a) competență de citire, scriere și înțelegere a mesajului;

b) competență în multilingvism;

c) competență matematică și competență în științe, tehnologie și inginerie;

d) competență digitală, inclusiv de siguranță pe internet și securitate cibernetică;

e) competență personală, socială și de a învăța să înveți;

f) competență civică, juridică și de protejare a mediului;

g) competență antreprenorială;

h) competență de sensibilizare și exprimare culturală”.

Ele sunt evidențiate în „Legea învățământului preuniversitar-2023” și în „Curriculumul național pentru învățământul primar, gimnazial și liceal”.

Acestea trebuie să fie dezvoltate la sfârşitul educaţiei obligatorii şi trebuie să acţioneze ca fundament pentru învăţare, ca parte a educaţiei pe tot parcursul vieţii.

În acest context, Ministerul Educației și Cercetării a invitat inspectoratele școlare, unitățile de învățământ preuniversitar și universitățile, instituțiile din subordine și partenerii lor să devină vectori de promovare, informare și diseminare la nivel local, regional și european a tuturor acestor acțiuni.

Așadar, la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău se desfășoară simultan următoarele proiecte educaționale:

„Orientarea elevilor de gimnaziu către o carieră potrivită. Meseria face diferența! Acțiuni de promovare a Învățământului Profesional și Tehnic”, coordonator prof. Gabriel Stan. Printre acţiunile propuse în cadrul acestor campanii se regăsesc și o serie de acţiuni comune ale unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic, ale operatorilor economici, privind consilierea şi orientarea şcolară şi profesională a elevilor, caravane ale meseriilor, vizite ale elevilor din unităţile de învăţământ implicate la operatorii economici, care asigură pregătirea şi/sau practica în învăţământul profesional şi profesional dual, precum și ateliere de informare pentru profesorii diriginţi, în contexul în care în România școala nu pregătește elevii pentru a avea competențe, ci doar cunoștințe.

„Atelier de antreprenoriat. Viitorul începe astăzi cu Firma de exercițiu!”, Concursul județean „Pasionat de antreprenoriat!” și „Photo voice”, coordonatori: prof. Teodora Craus – director, prof. Gabriel Gabor – director-adjunct și profesorii: Ana-Maria Driu, Andreea Anca Coța, Anca Gabriela Lungu Oprea, Alina Partenie Liliana Pușcașu, Alina Neagu, Daniela Gutunoi, Daniela Marcoci, Cornelia Voicu, Ioana Negoiță, Ilinca-Elena Smaranda-Cobuz, Florin Gheorghiu, Laura Rotaru, Mihaela Timișescu, Mioara Pruteanu, Mihaela Mazilu, Sorina Nazaret. 

 

Scopul acestora este îmbunătățirea proceselor de orientare și consiliere vocațională a elevilor, dezvoltarea unor competențe profesionale noi, în concordanță cu cerințele secolului XXI, prin documentare, precum și compatibilizarea resurselor și aspirațiilor personale cu oportunitățile mediului socio-economic și schimbul de experiență al cadrelor didactice implicate în activitățile din cadrul proiectelor.

 

Principalul obiectiv constă în îmbunătăţirea serviciilor de educare şi orientare în carieră a elevilor din învăţământul preuniversitar, în vederea facilitării tranziției acestora spre nivelele superioare de educație sau piața muncii și accesul/implicarea elevilor cu cerințe educaționale speciale și din medii defavorizate, dar și accesul elevilor din mediul rural la liceele de profil tehnic și economic

În acest context, activitățile organizate de coordonatorii din cadrul proiectelor se circumscriu celor dedicate „Anului European al Competențelor-2025”.

Acestea se desfășoară în conjunctura în care Comisia Europeană a lansat proiectul-cheie „Uniunea Competențelor”.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se confruntă cu o realitate îngrijorătoare în educație și formare profesională:

Unul din trei adolescenți europeni de 15 ani întâmpină dificultăți majore la matematică, lectură și științe. În România, unul din doi.

Puțin peste jumătate dintre adulții europeni au competențe digitale de bază. În România, doar unul din trei români are aceste competențe.

Doar unul din doi adulți participă la programe de învățare. În România, doar unul din cinci beneficiază de astfel de oportunități.

 

Inițiativa „Uniunea Competențelor” se va concentra pe cinci priorități majore:

O mai bună cunoaștere a nevoilor de competențe;

Dezvoltarea competențelor de bază, care beneficiază de o nouă definire și o schemă pilot specializată de sprijin;

Sprijinirea perfecționării și recalificării pentru a asigura competențele necesare pentru viitor

Sprijinirea circulației competențelor și a oamenilor care le dețin pe piața unică europeană

Atragerea, dezvoltarea și păstrarea talentelor în Europa.

 

Suitele de activități din cadrul proiectelor organizate la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău, urmăresc creşterea vizibilităţii şi atractivităţii învăţământului profesional-tehnic şi profesional-dual în rândul absovenților de gimnaziu, dar și multiplicarea acțiunilor de popularizare a ofertelor educaționale, marcându-se astfel Anul European al Competențelor – 2025.

 

 

Prof. Gabriel STAN

 Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău.

 

 

 

 

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img