În perioada 18 noiembrie 2019 – 06 ianuarie 2020, în baza unui plan naţional de acţiune elaborat la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii băcăuani desfăşoară acţiuni specifice, pe raza întregului judeţ, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice.
Principalul scop al acestor acţiuni este creşterea siguranţei cetăţenilor, prin activităţi de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementeaza deţinerea, comercializarea, importul, transferul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în toată perioada sărbătorilor de iarnă 2019/2020.
În acest sens, poliţiştii se vor asigura de respectarea prevederilor legale în domeniu atât de către agenţii economici autorizaţi în judeţul Bacău pentru a efectua operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi de către orice alte persoane juridice sau fizice.
La data de 06 decembrie a.c., poliţiştii au depistat în parcarea unui centru comercial din Bacău, un tânăr de 20 de ani, care deţinea, fără drept, în vederea comercializării, articole pirotehnice, depozitate în portbagajul maşinii.
Cantitatea de aproximativ 25 de kg de articole pirotehnice, în valoare de 700 de lei a fost ridicată de poliţişti în vederea confiscării.
Tânărul este cercetat pentru comiterea infracţiunii de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.
Totodată, în urma unor activităţi specifice desfăşurate cu sprijinul Brigăzii de Operaţiuni Speciale Bacău, poliţiştii au depistat în flagrant, un bărbat, de 43 de ani, din localitate, în timp ce oferea spre vânzare articole pirotehnice, fără drept. Astfel, în urma controlului efectuat în portbagajul maşinii, au fost identificate şi ridicate în vederea confiscării aproximativ 50 de kg de articole pirotehnice, de diferite modele, care erau oferite spre comercializare către publicul larg, fără ca persoana în cauză să fie autorizată în conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive.
În cauză s-a întocmit dosar penal pentru efectuarea fără drept de operaţiuni cu articole pirotehnice.
În vederea prevenirii comiterii de fapte penale, reamintim cetăţenilor cele mai importante prevederi legale în domeniu:
Legea nr. 126 din 27 decembrie 1995
ART. 8
(1) Pentru a putea prepara materii explozive, persoanele juridice care, prin actul constitutiv al societăţii, au ca obiect de activitate astfel de operaţiuni sunt obligate să obţină în prealabil autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea.
(2) Obligaţia de a obţine în prealabil autorizaţia revine şi persoanelor juridice şi fizice care deţin, folosesc sau comercializează materii explozive, cu excepţia unităţilor şi formaţiunilor Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Serviciului Român de Informaţii.
(3) Persoanele care produc, deţin, transferă sau comercializează articole pirotehnice, precum şi persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau Inspectoratul Judeţean de Poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, după caz.
ART. 37
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
a) orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.