8 noiembrie 2024

Acţiune a poliţiştilor băcăuani pentru prevenirea şi combaterea faptelor de braconaj piscicol şi deţinere de unelte de pescuit interzise

Conservarea mediului şi protecţia patrimoniului pescăresc sunt de interes general pentru crearea şi menţinerea zonelor umede şi a biodiversităţii specifice acestora, precum şi pentru potenţialul de resurse alimentare reprezentat de resursele acvatice vii. În perioada 26-30 martie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bacău au acţionat pentru prevenirea şi combatarea pescuitului ilegal, precum şi pentru respectarea prevedereilor legale referitoare la deţinerea, transportul sau comercializarea peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice ori a produselor din peşte.

Pentru prevenirea şi combataterea faptelor de braconaj piscicol îndrepatate împotriva habitatelor naturale, a transportului, colectării şi comercializării ilegale a produselor şi subproduselor rezultate din activităţile ilegale de pescuit, s-a impus intensificarea activităţilor specifice pentru asigurarea respectării legalităţii în acest domeniu, în special în perioada premergătoare sărbătorilor Pascale.



141 de polițiști împreună cu 6 voluntari din cadrul Centrului Regional de Ecologie Bacău şi 8 specialişti în domeniu, au acționat pe raza judeţului Bacău pentru apărarea patrimoniului piscicol naţional, a integrităţii acestuia şi combaterea faptelor ilegale asociate din pescuitul ilegal, circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea produselor piscicole, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte şi de siguranţă alimentară, prin eliminarea produselor de provenienţă ilicită, precum şi protecţia mediului înconjurător.

Cu ocazia celor 19 acţiuni desfăşurate şi 237 de controale derulate, din care 49 la societăţi comerciale şi 8 la amenajări piscicole şi asociaţii de profil, au fost identificate şi scoase din apă mai multe plase pentru pescuit de tip monofilament, în care se afla cantitatea de aproximativ 91 kg de peşte, de diferite specii, care a fost redat mediului natural. Totodată, au fost indisponibilizate sau ridicate 107 bunuri din care 5 ambarcaţiuni şi 11 unelte de pescuit.

În cadrul acțiunilor au fost aplicate un număr total de 69 sancţiuni contravenţionale, cu o valoare totală de 10890 lei, au fost constatate 5 infracţiuni şi 7 persoane sunt cercetate de poliţişti, din care 6 au fost depistate în flagrant.

La data de 27 martie a.c., în jurul orei 19.00 poliţiştii din cadrul Serviciului Ordine Publică au surprins în flagrant doi bărbaţi de 52 şi 40 de ani, ambii din comuna Iteşti, care au braconat din lacul de acumulare Iteşti, cu plase de tip monofilament, cantitatea de 5,9 kg peşte, folosindu-se de două barci pneumatice. Bunurile în cauză au fost reţinute în vederea continuării cercetărilor iar cantitatea de peşte a fost redată mediului natural. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de braconaj piscicol.

La data de 28 martie a.c. lucrătorii din cadrul Serviciul Ordine Publica, cu sprijinul voluntarilor CRE, au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol pe luciul lacului de acumulare Răcăciuni, ocazie cu care au fost identificate doua bărci confecţionate artizanal din material lemnos şi 8 plase de tip monofilament, însumând lungimea de 450 metri, în care a fost identificată cantitatea de 30 kg peşte (biban, caras, plătică şi ştiucă), redată ulterior mediului natural.

La data de 28 martie a.c., în jurul orei 15.00, lucrătorii Postului de Poliţie Săuceşti, au prins în flagrant doi bărbaţi de 55 şi 46 de ani, ambii din comuna Bereşti Bistriţa, în timp ce introduceau de pe două maluri într-un lac din zona inundabilă a râului Siret, în dreptul satului Şerbeşti, o setcă tip monofilament în lungime de circa 50 m. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de braconaj piscicol.

La data de 29 martie a.c. în intervalul orar 05.00-10.00, cu sprijinul voluntarilor C.R.E. au acţionat pe lacul de acumulare Iteşti, ocazie cu care au identificat o barca pneumatică confecţionată artizanal, 250 metri plasă de tip monofilament şi 15 kg peşte specia biban, care a fost redată mediului natural.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014