Tranzactiile cu terenuri, indiferent de categoria de folosinta (arabile, fanaturi, pentru constructii etc.) sunt, in prezent, afacerile care aduc in mod constant profituri. Si asta pentru ca, la fel ca depozitele in valuta, valoarea pamantului creste continuu, ajungand in unele cazuri la sume „frumusele”. De altfel, statisticile arata ca, in judetul Bacau, terenurile sunt printre cele mai scumpe. Nu si in zona mai saraca a judetului.
In general, la nivelul intregii tari, terenurile s-au scumpit, an prima jumatate a anului, cu aproape 40 la suta. Un metru patrat de pamant in Bacau se vinde cu peste 150 de euro. Din pacate, scumpirile nu se vor opri aici, pentru ca oferta nu face fata cererii. S-a si vazut, de altfel, ca romanul a avut resurse sa construiasca de trei-patru ori mai mult decat anul trecut.
Destul de rar gasesti proprietari dispusi sa-si vanda terenurile. Iar daca le vand, fac o adevarata afacere. La marginea Bacaului, metrul patrat costa 18-30 euro, iar in zone centrale ajunge si la cateva sute de euro. Parcelele agricole sunt mult mai ieftine.
Taranii vand si cumpara sub presiunea nevoii de bani
Valoarea terenului din zona rurala are o stransa legatura cu zona unde este amplasata parcela. Specialistii spun ca pamantul are o anumita valoare, denumita valoare de randament, care este data de bonitatea solului si de venitul net obtinut in raport cu clasele de calitate. Valoarea pamantului, spre deosebire de alte imobile, nu poate fi estimata in functie de costurile de productie, ci de venitul net obtinut prin cultivare. De aceea, valoarea de randament este diferita de la zona la zona, in functie de cat de fertil este solul. Taranii vand si cumpara sub presiunea nevoii de bani. Cumpara mai ales cei care vor sa extinda afacerile pe care la au in agricultura. Pe piata locala, achizitionarea unui teren agricol nu este prea rentabila. Deocamdata. Asta mai ales din cauza taxelor de intabulare si cadastru, care sunt marila la 1 ianuarie 2005. Prin urmare, aceste cheltuieli ajung chiar sa depaseasca cu putin pretul pamantului. Pretul unui hectar de pamant este in unele comune din judetul Bacau este mai mic decat salariul mediu pe economie, mai ales in zonele cu activitate preponderent agricola. Situatie accentuata de greutatile mari din agricultura, dar si a litigiilor nerezolvate, care fac imposibila eliberarea titlurilor de proprietate.
Catanga se da pe nimic
Cele mai slab cotate in privinta valorii de randament sunt terenurile situate in zona Colinelor Tutovei, cunoscuta printre localnici drept zona Catanga, (in special, Filipeni, Colonesti, Izvorul Berheciului, Rachitoasa). La intravilan, hectarul de teren costa intre 10 si 30 milioane de lei, daca nu are si o casa. In situatia in care pe teren este amplasata o constructie, valoarea acestuia se poate dubla. La extravilan, insa, pamantul aproape ca nu are pret. In cele mai fericite cazuri, se poate obtine un pret de 5-6 milioane de lei pe hectar. Exista insa cazuri cand hectarul de teren agricol abia trece de doua milioane de lei. Ceva mai bine cotate sunt terenurile din zona de munte a judetului (Agas, Asau, Brusturoasa, Palanca s.a.). Aici, valoarea de randament a unui hectar de teren agricol este de 5-10 milioane de lei. Insa, pentru ca terenul este destul de putin, preturile sunt mult mai bune decat in zona colinara. Daca vorbim de teren arabil, o prajina se vinde cu 3-5 milioane de lei. Lumea care mai are ceva pamant nu prea vinde. Renunta la teren doar cei care pleaca din zona. Cele mai cautate si mai bine platite sunt terenurile agricole situate in Lunca Siretului sau in vecinatatea oraselor, preturile crescand odata cu apropierea de Bacau. Un hectar de teren arabil situat in extravilan se vinde cu 6 pana la 40 de milioane de lei. Insa, problema care se pune nu sunt preturile, ci mai curand dezordinea care exista in domeniul proprietatii agricole. Cu toate ca exista o initiativa legislativa prin care toti cetatenii tarii sunt obligati sa-si intabuleze terenurile pe care le detin la cadastru, masura este extrem de greu de pus in aplicare din cauza miilor de procese de restituire si partaj aflate de ani buni pe rol. Pentru ca lucrurile sa inceapa sa mearga, recomandata ar fi inventarierea exacta a tuturor terenurilor agricole.Scris de Florentin RADU
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.