13 ianuarie 2025

Aceeasi Marie, cu alta palarie in cazul noului ghid pentru insolventa

Indrumari pentru firme si instante

Solutionarea cu celeritate a falimentelor, instante degrevate de dosare si o eficientizare a intregului sistem. Acestea sunt problemele abordate in ghidul pentru restructurarea extrajudiciara a obligatiilor societatilor comerciale. Din nefericire, specialistii in domeniu spun ca aceste prevederi exista deja. Noul ghid le prezinta doar intr-o alta formulare.



Ghidul pentru restructurarea extrajudiciara a obligatiilor societatilor comerciale reprezinta un principiu general acceptat in plan international ca restructurarile realizate in afara procedurilor judiciare de insolventa aduc foarte multe beneficii celor implicati. Ele sunt mult mai flexibile si eficiente decat cele judiciare. Si asta la nivel teoretic. Practic, toate aceste prevederi mentionate in Ghid exista si sunt puse 1n practica. Singura notiune relativ noua este aceea a “preinsolventei”

Solutie informala

Inainte ca un caz de insolventa sa fie supus solutionarii unei instante de judecata, o optiune ce poate sta la indemana debitorilor si creditorilor este aceea de a ajunge la o restructurare financiara prin negocieri extrajudiciare. In aceasta situatie, ambele parti incearca sa ajunga la un acord prin care sa se modifice termenii obligatiei si sa se permita debitorului sa îsi continue in mod normal activitatea economica. Mai mult decat atat, aceste demersuri permit si institutiilor financiare si altor creditori sa îsi reduca pierderile. Procedurile sunt mai eficiente decat cele judiciare si, in acelasi timp, reduc volumul de activitate al instantelor judecatoresti. “Prin acest ghid se ofera societatilor comerciale debitoare, creditorilor si institutiilor publice competente îndrumari pentru derularea negocierilor în vederea restructurarii obligatiilor în afara cadrului judiciar”. Cel putin asa spune “Ghidul”. Specialistii spun insa cu totul altceva. “Se bate apa in piua. Aceasta procedura exista deja si se numeste mandatul ad-hoc sau concordatul preventiv. Procedura este aceeasi. Conform legii 85, in cinci zile de la esuarea negocierilor se deschide procedura insolventei”, a declarat practicianul in insolventa Adrian Ionescu.

Plan de afaceri real

Rezultatul urmarit prin negocierile voluntare de restructurare extrajudiciara îl reprezinta elaborarea unui plan de restructurare acceptat de debitor si de creditorii relevanti, plan care sa permita continuarea activitatii debitorului si acoperirea totala sau partiala a obligatiilor acestuia. Daca acest rezultat nu se concretizeaza, alternativele posibile sunt declansarea unei proceduri judiciare de preinsolventa sau de insolventa. Negocierile implica, de obicei, un numar limitat de creditori, de regula din randul celor ce detin creantele importante ca valoare sau din perspectiva posibilitatii debitorului de a-si continua activitatea. “Ghidul prezinta ceva ce noi deja stim si aplicam. Singura notiune noua este aceea de preinsolventa. In rest… toate exista”, a mai spus Adrian Ionescu. Debitorul va elabora o propunere de restructurare bazata pe un plan de afaceri, care va trata aspecte operationale si financiare. Planul de afaceri trebuie sa fie fundamentat pe evaluari reale si prognoze rezonabile si realizabile.

Alexandra Zaharia


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img