Câțiva membri ai Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Iași au poposit în satul Năstăseni, comuna Parincea, județul Bacău. Aici, într-o atmosferă de recunoștință și respect, l-au întâlnit pe locotenentul în retragere Vasile Grigoraș.
Fiul lui Ioan și Rarița, Vasile Grigoraș s-a născut la data de 19 mai 1919 în comuna Oncești, județul Bacău. Destinul său avea să fie marcat de evenimentele tumultoase ale celui de-al Doilea Război Mondial. Începând cu anul 1941, tânărul Vasile a fost încorporat în cadrul Regimentului 23 Artilerie Bârlad. Curând, a ajuns la Cotul Donului, unde a participat la acțiuni militare între anii 1942 și 1944. După aceste lupte crâncene, în perioada 1944-1948, a fost prizonier în Rusia.
Un aspect tulburător al poveștii sale este acela că a fost considerat dispărut timp de șase ani, din 1941 până în 1947, când a reușit să trimită prima scrisoare familiei sale. Întoarcerea sa a fost un moment de bucurie nesperată pentru cei dragi.
În anul 1949, Vasile Grigoraș s-a căsătorit cu Aneta Năstase, cu care a avut patru copii: trei fete și un băiat. Familia sa s-a extins considerabil, având acum 16 nepoți.
Pentru meritele sale și curajul demonstrat în timpul acțiunilor militare, Vasile Grigoraș a fost decorat cu medalia „Crucea comemorativă” și a fost avansat succesiv până la gradul de locotenent.
Vizita membrilor Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” a fost un omagiu adus unui erou al neamului, care, prin faptele sale, și-a câștigat un loc de cinste în istoria și memoria comunității. Drapelul României, purtat cu mândrie de locotenentul în retragere Vasile Grigoraș, simbolizează nu doar sacrificiul său, ci și al tuturor celor care au luptat pentru țară. Această întâlnire a fost un prilej de a rememora, dar și de a celebra viața unui om care a dăruit atât de mult patriei sale.