15 noiembrie 2024

,,ACASA, destinatia finala”

Dumitru (Demetrie) Dan, profesor, geograf, glob-trotter, nascut la Buhusi, in ziua de 14 iulie 1890, este unul dintre românii celebri. In 1910, impreuna cu Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu si Alexandru Pascu – studenti la Sorbona – a participat la concursul organizat de Touring Club France, care avea ca tinta efectuarea inconjorului lumii pe jos, prin mijloace materiale proprii. Premiul pus in joc a fost de 100 000 de franci francezi.

Calatoria l-a purtat pe cinci continente, peste trei oceane, prin 74 de tari, prin 30 de colonii si prin peste 1 500 de orase. A rupt 497 de opinici si 28 de costume nationale. A avut 200 de concurenţi din 25 de ţări. El a fost singurul român care a terminat competiţia. Ceilalţi trei tineri au decedat în timpul călătoriei. Românii au plecat la drum pe data de 1/14 aprilie 1910, pornind din Bucureşti, pe jos, spre Braşov, apoi spre Budapesta şi mai departe până la Paris, locul de unde s-a dat startul cursei. Dumitru Dan a reuşit performanţa de a termina primul cei circa 100.000 km, pe care i-a parcurs în 6 ani de zile, între 1910 – 1916.



Primul Război Mondial l-a silit să oprească drumul, însă visul de a reuşi în călătoria vieţii lui şi a prietenilor plecaţi între timp într-o mult mai lungă călătorie nu s-a stins. A reluat călătoria în anul 1923 şi a reuşit să o încheie cu bine, primind premiul, devalorizat între timp, de 100.000 de franci.

În 1979, buhuşeanul Dumitru Dan, singurul român care a înconjurat lumea pe jos, a murit şi a fost înmormântat în Cimitirul Eroilor din Buzău. Rude ale sale locuiesc încă în Buhuşi, Bacău, dar si in Santa Ana (California). Performanţa sa a rămas neegalată. Dumitru (Demetre) Dan este singurul buhuşean inclus în Guinness Book of World Records (ediţia 1985, pag. 458-459), ca unică performanţă a unui sportiv şi explorator.

Recent, dr. ing. Mihail Lupu, consilier local buhusean, a prezentat administratiei o foarte interesanta propunere sintetizata simplu: ,, ACASA, destinatia finala”. ,,In calitate de cetatean si consilier local al orasului Buhusi, spune acesta, consider prioritare respectul si recunostinta fata de personalitatile locale, care, prin eforturile personale, au facut cunoscuta natiunea româna (…) Propun pe acesta cale reinhumarea in orasul Buhusi a lui Dumitru Dan”.

Argumentul dr. ing. Mihail Lupu este emotionant: ,,Aceasta calatorie fabuloasa a lui Dumitru Dan nu se poate sfârsi in Cimitirul Eroilor din Buzau, pe o parcela inconjurata de un gard de sârma ruginita, lânga un cos de gunoi”.

Informatia este confirmata si de revista Historia (www.historia.ro), cea în care, la finalul articolului ,,Ocolul Pamântului in opinci –Calatoria fabuloasa a lui Dumitru Dan (1910-1923)”, citim: ,,In Cimitirul Eroilor din Buzau, lânga un cos de gunoi mereu plin, exista o parcela imprejmuita cu un gard de sârma ruginita, la capatâiul careia se afla o cruce de fier aproape cazuta; pe ea, fara nicio alta explicatie, un nume: Dumitru Dan,14. VII. 1890 – 4. XII. 1978”. Dr. ing. Mihail Lupu precizeaza: ,,Propunem ca aceasta ceremonie de comemorare si reinhumare a ramasitelor calatorului buhusean sa se faca cu acordul familiei si sa fie coordonata de un sobor de preoti, având avizele legale necesare”.

Primarul Ionel Turcea ne-a spus: ,,Cunoastem aceste demers interesant. Il vom analiza intr-o sedinta a alesilor locali si-l vom sustine”.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014