20 decembrie 2024

Academia Română, vie

Când, unde, de ce
6 noiembrie 2019, Bucureşti, pentru a colecta argumente în favoarea rămânerii limbii latine în planul de învăţământ, de vreme ce, printre altele, predarea ei sprijină eficient şi continuu învăţarea limbii române. Companion – Alexandru Caragaţă, etnolog.

Trenul cu veşti
În compartiment, un profesor de chimie din nord de ţară, dornic de vorbă. Aflu – după ce îi spun de ce merg în Capitală – că în şcoala lui, latina este pusă în orar de la 14 la 15, iar în celelalte zile elevii claselor a VII-a au programul 8-14. Semn rău…



Primul popas
La Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” îmi oferă aproape o oră prof. univ. dr. Nicolae Saramandu, membru corespondent al Academiei Române, cercetător de marcă al aromânilor. Directorul Departamentului de dialectologie, geografie lingvistică, fonetică şi onomastică al Institutului îmi prezintă stadiul actual al cercetătorilor în domeniu, iar eu sunt copleşit de vestea că mă aflu în biroul de lucru al academicianului Alexandru Rosetti. Deschid reportofonul şi înregistrez: „Ar fi o mare greşeală dacă s-ar renunţa la limba latină din programa pentru gimnaziu. Ştiu că Universitatea din Bucureşti, dar de fapt toată şcoala de romanistică şi de limbi clasice din România, precum şi colectivul Institutului de Lingvistică susţin predarea limbii latine în şcoală”. Discuţia ar fi continuat, dar deja în birou intraseră 8-10 cercetători, pentru o programată şedinţă de colectiv. Academia Română este vie.

Al doilea popas
De la Casa Academiei (vizavi de Catedrala Mântuirii Neamului), la Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu”, unde acad. Sabina Ispas îşi declară acordul faţă de tot ceea ce are atingere cu valorile spirituale româneşti.

Acasă la… istoria limbii române
Florica Dimitrescu (n. 1928) ne acordă aproape două ore împărăteşti. Membru de onoare al Academiei Române, specialist în istoria limbii române, Domnia Sa declară: „A avea cunoştinţe de limba latină e o obligaţie pentru fiecare român. Rădăcina romanică a limbii noastre este un element de mândrie care nu trebuie retezat. ADN-ul nostru conţine latina, pentru că româna nu-i altceva decât o fază a limbii latine. Trebuie să luptăm pentru ca pe cale oficială să se decidă a nu ni se lua acest cadou care ni s-a dat de la origine”.

Bucureşti-Bacău, plus 10 kilograme
Generozitatea intelectuală l-a făcut pe Nicolae Saramandu să ofere Bibliotecii Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, cu dedicaţie, atlase lingvistice, dicţionare, albume şi publicaţii apărute sub egida Academiei Române (Institutul de Lingvistică). Cinci ore cât a durat călătoria cu trenul au fost totuşi suficiente pentru a le răsfoi şi a mă convinge de valoarea şi utilitatea lor.
Ioan Dănilă



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img