23 decembrie 2024

Absolventii accepta orice munca

Le-a ajuns cutitul la os

La bursa locurilor de munca pentru absolventi a fost o prezenta mai numeroasa din partea tinerilor. Cei mai multi sunt dispusi sa desfasoare si o munca inferioara pregatirii lor profesionale. Din 850 de someri care au participat la bursa, angajatorii au selectionat 465. Angajatorii sunt de parere ca acum tinerii sunt mai dornici sa-si gaseasca un loc de munca.



Bursa locurilor de munca pentru absolventi, desfasurata vineri, 28 septembrie, la Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu”, se inscrie cam in aceleasi coordonate ca si actiunile similare organizate in anii anteriori. La 9.00, ora deschiderii evenimentului, in fata muzeului se adunasera deja aproximativ 150 de someri, prezenta inregistrata la acelasi moment si la bursele anterioare, destinate absolventilor. Pâna la inchiderea actiunii de vineri, prin fata angajatorilor care au venit cu oferte s-au perindat peste 800 de someri, ca si anul trecut. Si, totusi, anul acesta ceva s-a schimbat. Daca pâna acum, printre participanti s-au vazut destul de multi someri trecuti de 45 de ani, de aceasta data ei au fost mai rari. Dar a fost o prezenta mult mai numeroasa din partea tinerilor. „Constatam un interes mai crescut din partea absolventilor, ne-a spus Ioan Silitra, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau. Analizeaza ofertele mai atent, cu mai multa responsabilitate, dovada ca-si doresc sa ocupe un loc de munca.” Acest lucru il confirma si reprezentantul unuia dintre cei mai mari agenti economici din Bacau, care ne-a declarat: „Tinerii se prezinta destul de bine. Sunt dornici de munca, accepta orice, chiar si ca necalificati, desi au terminat un liceu. Probabil au o situatie grea si atunci nu mai fac obiectii. Intr-adevar, anul acesta sunt mult mai multi tineri interesati de ofertele de munca de la bursa”.

„Traim din pensia de boala a mamei”

Cu sperante mari in suflet, Georgiana Birgaoanu, din satul Viforeni, comuna Ungureni, a plecat de acasa spre Bacau cu noaptea in cap. La ora 7.00, tânara se afla deja in fata Muzeului de Istorie. „La un moment dat imi era frig, dar mi-am zis ca trebuie sa stau sa vad daca am vreo sansa. M-am rugat de doamnele de aici sa ma lase inauntru ca sa ma incalzesc si m-au primit”, ne-a marturisit Georgiana, care nu este la prima incercare de a-si gasi un loc de munca. Dupa ce a trecut pe la toti angajatorii, tânara a plecat acasa cu o invitatie de a se prezenta la interviu pentru angajarea pe un post necalificat. „Eu am terminat o scoala profesionala in industria alimentara, dupa care am continuat cu liceul. L-am absolvit, dar n-am luat bac-ul, l-am picat la matematica. Vreau sa invat pentru bac, sa urmez si o facultate, dar pâna atunci trebuie sa lucrez, pentru ca nu are cine sa ma intretina. Mai am un frate, de 20 de ani, nici el nu are un loc de munca, si nici tata. Traim din pensia de boala a mamei, de 234 de lei, si din ce mai câstiga tata si fratele, care mai muncesc cu ziua. Este foarte greu, de aceea accept si o munca necalificata”, ne-a mai spus Georgiana, care s-a intors in satul ei cu nadejdea in suflet ca de aceasta data va avea mai mult noroc. Pentru a câstiga un ban si a nu mai depinde exclusiv de parinti, si Andrei Irimia este dispus sa desfasoare o activitate sub nivelul pregatirii lui. Este tehnician in transporturi, dar a cautat in zadar un loc de munca in meseria lui. Dupa terminarea liceului a plecat in Italia ca sa munceasca. „Am lucrat acolo intr-un salon de coafura ca frizer. Câstigam motivant, cât sa-mi ajunga ca sa traiesc decent. Dar m-am intors in tara ca sa-mi continuu studiile, sa-mi fac o specializare. Am terminat primul an de facultate in marketing. Acum am gasit un loc de munca la o firma de securitate. Am vazut ca sunt oferte si in frizerie, asa ca, momentan, nu disper.”

„Ma voi orienta spre altceva, daca alta sansa nu e”

Dar, din pacate, au fost si tineri care s-au intors de la bursa dezamagiti. „Eu sunt inginer biochimist. Am gasit ceva in specialitatea mea, dar imi cer experienta cel putin un an. Aceeasi conditie mi s-a pus si pe la angajatorii pe la care am mai mers. Dar cum sa capat experienta, daca nu ma angajeaza nimeni?! Am absolvit si cursurile departamentului pentru pregatirea personalului didactic, deci pot sa si predau lectii de biochimie. O sa mai insist, dar daca vad ca nu am nicio sansa, ma voi orienta spre altceva”, ne-a declarat Alina Imbrea. Tânara are un frate si o sora, mai mari decât ea, care lucreaza in Italia de multi ani, in constructii, respectiv, intr-un restaurant. Dar ea nu ar vrea sa-i urmeze. „Daca as fi vrut sa muncesc ca ei, in Italia, atunci as fi plecat fara sa mai fac o facultate”, ne-a marturisit Alina.

Oferta, aproape egala cu cererea

Pâna la 12.00, ora la care s-a inchis bursa, i-au trecut pragul muzeului 850 de someri, dintre care 750 sunt proaspat absolventi. Pentru ei au venit cu oferte de lucru 79 agenti economici din judet, care au pus la bataie aproape tot atâtea posturi vacante câti someri au fost prezenti. Practic, cei 850 de someri au avut de ales din 800 de locuri de munca, cele mai multe din constructii, comert, industria alimentara, confectii imbracaminte, asigurari si prelucrari mecanice. Nu au lipsit nici ofertele pentru somerii cu studii superioare, dar cele mai multe au fost pentru ingineri in diverse domenii, meserie deficitara, in momentul de fata. In final, au primit invitatie de a se prezenta la interviu in vederea angajarii 465 someri. La bursa absolventilor din 2011 au venit 80 de agenti economici cu 840 de locuri de munca. Pâna la final au fost selectati in vederea angajarii 450 absolventi. Dintre acestia, sase au fost angajati pe loc. Pâna la inchiderea bursei, ora 13.00, s-au prezentat pentru a se interesa de un loc de munca 820 de someri, dintre care 670 de absolventi. Asadar, anul acesta a fost o prezenta mai numeroasa, dar in 2011 au fost inregistrati la AJOFM 1.700 absolventi, pe când acum sunt peste 2.000.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img