Un tanar, in varsta de 26 ani, cu probleme grave de sanatate si abandonat de catre parinti inca de mic isi duce viata pe strazi de aproape cinci ani. Pana la 21 de ani, Daniel Gherasim (foto) a fost ocrotit in institutii de protectie sociala. In 2005 a fost revocat din centrul de ocrotire. De atunci doarme prin gara ori parcuri. Din cand in cand ajunge si pe la sectia Psihiatrie a Spitalului Judetean. Ultima data a fost externat de aici pe 3 martie, dupa o internare de peste doua saptamani. Din scrisoarea medicala completata de medicii psihiatri retinem ca pacientul are ca diagnostic „sindrom confuzional post critic, crize comitiale cu tulburari psihice de tip psihopatoid, oligofrenie tip Gr.I/II, cu tulburari de comportament”. Medicii mentioneaza ca la externare bolnavul „este ameliorat partial”. Daniel Gherasim mai detine si un certificat de la comisia medicala de evaluare a persoanelor cu handicap in care sunt precizate aceleasi diagnostice. In acelasi certificat mai este scris ca are handicap accentuat. Prin urmare are nevoie de ingrijire speciala si, mai ales, de conditii corespunzatoare de locuit. „Am epilepsie si, de multe ori, se intampla sa fac crize pe strada si sa cad. Am parinti, dar ei nu ma vor. Si in gara ma bat toti. Vreau sa fiu internat definitiv intr-un centru”, cere tanarul.
Daniel si-a retras dosarul de la DGASPC
Specialistii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau, departamentul de adulti, arata ca Daniel Gherasim a fost ocrotit in centrele din Bacau si Comanesti, apoi la Tg. Frumos, unde a facut o scoala de cizmarie. De aici, a fost externat la solicitarea parintilor sai, care doreau sa incaseze ajutorul pe care il primea fiul lor de la stat. „Este ceea ce ei au afirmat atunci cand au vorbit cu angajatii nostri, declara Dana Titaru, director adjunct al DGASPC. Dupa aceea s-au razgandit din cauza ca facea crize de epilepsie si era violent.” Uneori, Daniel ii ameninta ca va pleca de acasa. La un moment dat, parintii i-au dat bocceluta si l-au trimis in lumea larga. „A fost ajutat de Serviciul de ingrijire de tip familial din cadrul institutiei noastre, care i-a gasit loc de munca si o locuinta cu chirie, afirma Dana Titaru. Din pacate, a parasit spalatoria in care fusese angajat, iar din cauza consumului de alcool, a pierdut si locuinta.”
Avem nevoie de centre medico-sociale!
[ad#stire]Daniel Gherasim a solicitat sa fie primit intr-un centru de adulti si este in evidenta DGASPC, dar are depuse si doua cereri de retragere a dosarului. Deocamdata, institutionalizarea intr-un centru de recuperare neuropsihiatrica nu e posibila deoarece toate locurile sunt ocupate, iar pe lista de asteptare se mai afla 320 de persoane. Pentru astfel de cazuri, „solutia ar fi sa avem centre medico-sociale, in care persoanele cu afectiuni psihice sa fie ocrotite in perioada de decompensare, iar in perioadele in care pot lucra si revin la domiciliu sa beneficieze de un serviciu de sprijin”, afirma Dana Titaru. Concret, asta ar insemna ca asistatul sa aiba desemnata o persoana de sprijin care sa-l ajute in indeplinirea anumitor sarcini, pana cand se obisnuieste cu locul de munca, cu orarul de lucru si cu sarcinile, aasa cum elevii cu cerinte educative speciale au un profesor de sprijin”, care ii ajuta la intelegerea lectiilor si pregatirea temelor. Motivul pentru care nu au fost infiintate astfel de servicii e lipsa banilor, criza obligand institutia sa reduca la maximum toate cheltuielile.
Silvia Patrascanu, Elena Tintaru
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.