5 ianuarie 2025

Dragoş Benea, europarlamentar PSD (S&D)

„A trecut vremea cenaclurilor în privinţa Republicii Moldova. Trebuie să abordăm o relaţie pragmatică, axată pe fapte şi rezultate concrete!”

Membru plin al Delegaţiei Parlamentului European la Comisia Parlamentară de Asociere UE-Rep. Moldova, eurodeputatul băcăuan Dragoş Benea pledează pentru o abordare pragmatică în relaţia cu românii de peste Prut, axată pe obiective şi rezultate concrete, cuantificabile.

Delegaţia Parlamentului European la Comisia Parlamentară de Asociere UE-Rep. Moldova are 14 membri plini şi 12 supleanţi, dintre care 7 membri plini (Dragoş Benea, Rareş Bogdan, Cristian Ghinea, Siegfried Muresam, Ramona Strugariu, Cristian Terhes şi Mihai Tudose) şi 2 supleanţi (Dacian Ciolos şi Măria Grapini) sunt din România. Bacăuanul Dragoş Benea, parlamentar membru al grupului S&D, spune că parcursul Moldovei spre Uniunea Europeană este singura şansă de dezvoltare reală a republicii şi că în relaţia cu acest obiectiv românii din stânga Prutului trebuie să manifeste mai mult pragmatism.



„Îmi propun ca în calitate de membru al Delegaţiei pe asocierea parlamentară UE-Rep. Moldova să imprim o abordare mai pragmatică demersurilor noastre, axată în principal pe obiective fezabile şi cuantificabile. Vremea emoţiilor, a cenaclurilor, a cam trecut şi eu cred, fără a face din asta un comandament, că problematica trebuie abordată punctual, urmărind rezultate cu adevărat palpabile. Văd produsele agriculturii moldoveneşti mai bine intrate pe piaţa românească, la fel cum pe termen mediu şi lung văd capitalul românesc mai bine reprezentat în Moldova. Nu spun cuvinte mari, există premise în acest sens. Depinde de noi să le fructificăm cu mai mult pragmatism”, a declarat Dragoş Benea pentru cotidianul Deşteptarea.

Europarlamentarul băcăuan a adăugat că Autostrada Moldovei este un proiect de infrastructură fundamental, pentru că odată realizat va conecta şi Moldova de peste Prut la pulsul Uniunii Europene. Benea a opinat că, astfel, ideea de graniţă ar dispărea aproape complet din mentalul cetăţenilor, iar schimburile economice ale Moldovei cu UE ar fi mult înlesnite.

„Reamintesc doar că guvernările PSD din trecutul recent sunt singurele care au făcut ceva concret pentru Moldova de peste Prut: de la ajutoare financiare guvernamentale, microbuze şcolare, până la lansarea în execuţie a gazoductului Iaşi-Ungheni, un pas important spre independenţa energetică a republicii. Această linie trebuie continuată, pentru că românii de dincolo de Prut s-au săturat de vorbe. Ei vor fapte concrete”, a precizat Benea.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img