Textul Sfintei Evanghelii de astăzi (Matei 9, 1-8) ne îndeamnă a păși încă o data spre ținutul Capernaumului, pentru a-L putea vedea pe Domnul. Refuzat de gadareni, alungat cu eleganță din ținutul în care porcii par a fi mai valoroși decât oamenii, Învățătorul revine în cetatea de-acum. Dar constată că nici aici oamenii nu mai prețuiesc Omul. Blând și atent la detalii, sensibil la suferință, Hristos Domnul pare a crea o lecție deschisă despre puterile interioare ale ființei umane. Arată că numai vindecat sufletește omul se poate ridica din boală. Că dragostea sinceră pentru cel de aproape, însoțită de rugăciune, deschide larg porțile Cerului. Minunea pare a avea loc nu atât datorită credinței slăbănogului, nici din pricina neputinței sale, ci pentru a face să izvorască iubirea și de a reîmprospăta în fibrele firii umane tocmai sentimentele care sporesc înțelepciunea, sfârșitul pozitiv al oricărei cunoașteri de viață nesfârșită. Dar mai este ceva… cele dintâi cuvinte rostite de Mântuitor sunt: „Îndrăzneşte, fiule! Iertate-ți sunt păcatele!”. Accentul, clar și bine pus, îi vizează pe cei care au urechi de auzit. Suferințele noastre, de cele mai multe ori, sunt pricinuite de pofte iraționale și de păcate. Ceea ce se întâmplase acum suferindului pare a fi o formă de penitență. Nu întâmplător, pentru ca vindecarea să fie deplină, este necesar ca în prim-planul priorităților noastre să se regăsească și grija sufletului.
În mitologia greacă există o istorioară despre un rege, Midas al Frigiei, căruia un zeu (Silenus) i-a acordat un privilegiu, spunându-i: ”Cere-mi ceea ce vrei să ai în viață și îți voi da!” A stat mult în cumpănă regele. Dorea să ceară lucrul cel mai de preț. După ce a chibzuit îndeajuns, îndrăznește: ”Zeule, fă ca tot ceea ce voi atinge să se preface în aur”. Voia să se îmbogățească. Din bogăție vin toate, gândea el. Cu bogăția se pot obține celelalte. Și zeul i-a spus: ”Fie după voia ta!” Și ce s-a întâmplat? Era să moară de foame. Dacă zeul nu se îndura de el, se prăpădea, fiindcă totul se prefăcea în aur. Inclusiv mâncarea!….
Meditația zilei insistă a ne prezenta faptul că vindecarea slăbănogului din sufletul nostru, din cetatea noastră interioară, din nevăzutul nostru Capernaum, este posibilă prin harul lui Dumnezeu. Însă, noi suntem cei care provocăm și susținem, prin asumarea opțiunii de libertate și de alegere, trăirea alimentată din Izvorul darurilor, care este Dumnezeu. Vindecarea noastră!
Inspector scolar,
pr. prof. dr. Adrian Alexandrescu