23 decembrie 2024

A sunat clopotelul

Vacanta s-a sfârsit! Luni, 16 septembrie, a sunat clopotelul in toate unitatile de invatamânt pentru a vesti inceperea unui nou an scolar. Inca de la primele ore ale diminetii, s-a simtit forfota specifica acestei zile speciale.

Cu emotii, bucurii, dar si mici regrete, elevii, cu mic si mare, au luat cu asalt scolile, pentru a participa la festivitatile de deschidere.



„Emotii nu prea am. Intru in clasa a IV-a. Cred ca sunt pregatita. Imi doresc sa am numai note bune, sa ii ajut pe colegii mei cât pot si sa reusesc in toate” – spune Ana – Maria Boboc, elev.

„Imi doresc sa am rezultate bune, sa ma intrec pe mine insumi. Ma bucur ca am inceput scoala, ca m-am cam plictisit in vacanta” – a declarat si Rares George Bibire, elev invatamânt primar.

„Am emotii. Intru in clasa zero si e altceva pentru mine. Cel mai mult astept sa-mi cunosc colegii” – spune Catinca Axinte, „bobocel” de clasa pregatitoare.

Boboceii de clasa pregatitoare si clasa I au fost primiti in clase cu flori, iar pe bancute au gasit si manualele distribuite cu titlu gratuit de Inspectoratul Scolar in toate scolile din judet. Alaturi de cei mici au fost alaturi si parintii, care au trait si ei emotiile specifice unui nou inceput. Multi au declarat ca prin astfel de momente si-au adus aminte de anii propriei copilarii.

„Normal ca sunt emotii. Incepe o noua etapa din viata noastra, pe care nu am trait-o pâna acum. Dar speram sa trecem cu brio aceste emotii si sa ne adaptam cât mai usor” – e de parere Simona Axinte, parinte.

„Sunt clipe pe care le asteptam de câteva luni. Pregatirile din vacanta au inclus si acest moment de inceput de scoala. Ma simt tânar si batrân in acelasi timp. Emotiile sunt ca atunci când eram eu elev de scoala, insa acum, ca parinte, parca se dubleaza. Dar e un sentiment placut” – declara Sandu Iacob, parinte.

„Noi suntem deja in clasa a VI-a, asa ca emotii sunt. Ne-am pregatit din timp, nu am lasat pe ultima suta de metri” – spune Ana – Maria Pitic, parinte.

A inceput un nou an scolar. Chiar daca Ministerul Educatiei a anuntat mai multe modificari in programa scolara, cu evaluari de la clasele mici, cu simulari de examene la liceu si schimbari privind admiterea, aceste mici … detalii au fost uitate acum, la ceas de sarbatoare.

„Emotii sunt peste tot la fel, indiferent de vârsta. Pe toti ne incearca mereu acelasi sentiment – intoarcerea la copilarie, la frumos si la bine. Le doresc elevilor mei sa fie sanatosi. Pentru ca odata cu sanatatea vin si rezultatele bune, buna dispozitie, implinirea si performanta. Toate se realizeaza, dincolo de familie, in mod special prin scoala. De aceea revenirea la scoala inseamna, de fapt, revenirea la temelia omului adevarat” – e de parere prof. Clemansa Mauca, Scoala Gen. „Spiru Haret”.

Emotiile noului inceput s-au simtit si la clasele mai mari. Elevii de liceu s-au bucurat si ei de clipele regasirii cu ceilalti colegi, iar altii, au recunoscut ca inca mai retraiau nostalgia vacantei de vara. Le sunt alaturi mereu si ii incurajeaza, profesorii lor dragi.

„Inceputul este frumos, ca de obicei, iar din ce simt eu si elevii mei sunt bucurosi ca au revenit la scoala. Le doresc sa aiba rezultate exceptionale atât in plan profesional, cât si in viata reala”, a declarat si prof. Gabriel Puiu, de la Colegiul National „Vasile Alecsandri”.

„Suntem cu totii bine. Nici nu stim cum au trecut deja doi ani de liceu. Vor fi si simulari deja, am auzit de ele, insa nu stim detalii, dar suntem cu totii siguri ca va fi bine” – spune Claudia Elena Lupu – clasa a XI-a.

„Emotii, curiozitate, sentimente frumoase. Asta e tot ce simt acum. A fost si o vacanta frumoasa, cu teme, cu distractie. Dar acum sunt pregatit pentru orice va fi. Sunt convins ca voi face fata in continuare tuturor provocarilor” – ne-a declarat Alexandru Pricop, elev liceu.

La Colegiul de Arta a fost spectacol

La Colegiul de Arta „George Apostu” inceputul de an scolar a fost altfel. Asa cum ne-au obisnuit deja, micii artisti de aici au pregatit pentru parinti, profesori si prieteni un adevarat spectacol de dans si muzica. Sala Ateneu a fost neincapatoare de la ora 10, de când s-a organizat festivitatea de deschidere, pentru ca apoi, fiecare sa se retraga spre clase unde si-au revazut colegii si profesorii.

„Incepem anul scolar sub auspicii foarte bune. Sunt 27 de clase si aproape 1.000 de copii, impreuna cu cele doua gradinite pe care le avem in structura. Speram sa fie un an scolar bun in care cu totii sa ne bucuram de impliniri si de rezultate foarte bune”, a ararat si prof. Dana Birzu, directorul colegiului.

„Bobocii” de la „N.Iorga” au primit papioane si fundite

Scoala „Nicolae Iorga” avut o deschidere de an scolar aparte: „Nu am organizat o festivitate in curte din cauza ca terenul de sport e prea mic si nu incap, aici, toti elevii si parintii, dar fiecare clasa va avea propria ei festivitate.

Clasele pregatitoare din Corpul B vor primi si daruri – papioane si fundite – de la seniorii Asociatiei A60”, a explicat prof. Mariana Umbrarescu, director. Si „albinutele” de clasa I au gasit pe banci, alaturi de Abecedar, doua aripioare cu mesajul „Bun venit in clasa”, un pliant despre scoala lor si o prajiturica. Un perete intreg era acoperit cu albinute si fotografiile lor. Oaspetii, reprezentanti ai ISJ Bacau, ai Politiei si Primariei, au intrat in clase si le-au transmis copiilor mesajul autoritatilor.

Schimb de stafeta si de emotii la „Octavian Voicu”

„Sapte sute de prescolari si scolari vor incepe un nou an scolar cu un cadou nesperat: renovarea salii de sport pentru care am stat la rând ani buni”, a marturisit prof. Adriana Vrabie, director. Finantarea a fost asigurata de primarie.

Igienizarea s-a facut din bugetul propriu si conditiile sunt foarte bune!” Festivitatea a inceput cu urarile de bun venit adresate de director, urmate de o rugaciune rostita in cor de copii si pr. Marian Vatamanescu.

Un anume eveniment a facut ca aceasta zi sa fie una speciala la „Octavian Voicu”: dupa 32 de ani la catedra, inv. Cornelia Balan se pensioneaza si preda stafeta inv. Nicu Stratila, care i-a fost elev, tot la aceasta scoala. Cei mai emotionati au fost, fireste, parintii copiilor care intra in „clasa zero”.

„Am vazut clasa, bancile si sunt facute special pentru copiii de la pregatitoare, dar tot am emotii. E un pas nou”, a marturist Cristina Sirbu. „Mie nu mi-e frica, eu sunt o fire curajoasa si am sa ma descurc. Abia astept sa incep”, spune fiica sa, Dara Sirbu. Si cei mari, de clasa a VIII-a, sunt nerabdatori, dar din elte motive: „Nu am emotii deloc, a declarat Alexandru Calapod. Vreau sa se termine repede anul si sa intru la liceu. Ma inscriu la «Mangeron», la barmani, si sunt sigur ca am sa reusesc”.

„E un moment deosebit pentru ca a fost un elev de exceptie si merita sa preia stafeta. Puteam sa mai ramân un an, dar trebuie sa-mi duc nepotelul la gradinita si eu sunt un om constiincios. Nu am intârziat niciodata un minut!” – spune Cornelia Balan, invatator pensionar.

„Sunt foarte bucuros ca m-am intors aici, unde am fost elev. Pe o parte dintre copii ii cunosc, i-am vizitat la gradinita, dar tot am emotii. Voi lucra cinci ani cu acesti copii si sper ca lucrurile sa evolueze bine” – a declarat Nicusor Stratila, invatator la”clasa zero”.

Au spus „prezent” in noul an scolar peste 105.000 de elevi inscrisi in sistemul de invatamânt bacauan din intreg judetul. Acestia vor invata in 827 de unitati scolare grupate in 175 de institutii cu personalitate juridica. Anul scolar 2013-2014 are o structura de 36 de saptamâni. Semestrul I se desfasoara pâna pe 20 decembrie 2013. In perioada 2 – 10 noiembrie 2013, clasele din invatamântul primar si grupele din invatamântul prescolar sunt in vacanta. Vacanta de iarna va fi, pentru toti elevii, abia din 21 decembrie 2013.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img