22 octombrie 2024
ActualitateA pornit tavalugul concedierilor / Peste 800 de salariati au fost...

A pornit tavalugul concedierilor / Peste 800 de salariati au fost trasi pe linia moarta

Cei mai multi salariati au fost disponibilizati din domeniul constructiilor. Angajatorii invoca frigul, dar, ca urmare a crizei economice, in primavara s-ar putea sa nu mai aiba comenzi. Indemnizatia de somaj pentru 40 de ani vechime nu ajunge nici la nivelul salariului minim brut pe economie, garantat in plata. Rata somajului a crescut iar oferta de locuri de munca este in scadere.

Pornit la inceputul toamnei, tavalugul disponibilizarilor a inceput sa mature din ce in ce mai multi salariati din tot mai multe firme bacauane. Cum era de asteptat, cele mai masive concedieri se inregistreaza in domeniul constructiilor, angajatorii de aici invocand faptul ca odata cu venirea sezonului rece au scazut comenzile si, pe deasupra, nu vor mai fi conditii meteorologice favorabile desfasurarii activitatii de profil. Patronii le promit angajatilor ca in primavara, imediat ce vremea va permite reluarea activitatii in constructii, ii vor rechema la lucru. Pana in primavara, insa, efectele dezastruoase ale crizei financiare mondiale se vor face resimtite si la noi. Aceasta a inceput deja sa isi arate coltii. Toti cei 27 salariati ai firmei Best Wood Nehoiu SRL, angajati la filiala acesteia din Beresti Tazlau, unde fabricau mobila, au ramas fara lucru in data de 1 noiembrie pentru ca unitatea se confrunta cu criza economica. La aceeasi data au intrat in somaj si 362 de salariati de la Hidroconstructia (constructii) iar cu 10 zile mai devreme decat ei au fost concediati de la Alconep Tirgu Ocna (constructii) 230 angajati. Incepand de ieri, 22 de lucratori de la Daem Prodcom (constructii) au fost trasi si ei pe linia moarta. Alti 158 salariati vor fi concediati de la Alcor, incepand cu data de 28 noiembrie, iar de la STFD Transfond (societate de transfer de fonduri si decontari) vor intra in somaj de la 1 decembrie 145 salariati, motivul concedierii invocat de conducerea firmei fiind modernizarea tehnologiei. La firma Smart (servicii de mentenanta a retelei electrice de transport) 19 salariati sunt deja in somaj de la 1 octombrie. Asadar, peste 800 de salariati au ingrosat in ultima luna randurile somerilor.



Ajutor cat sa nu mori de foame

Fata de luna septembrie, rata somajului a crescut in octombrie. De la 5,13 someri la 100 de persoane active a ajuns la 5,15, in timp ce rata somajului pe tara este de numai 3,9. Altfel spus, in judetul Bacau erau la sfarsitul lunii octombrie 12.243 someri, din care 5.359 sunt femei. Dar si mai grav este faptul ca din cele peste 12.000 de persoane fara loc de munca numai 5.100 beneficiaza de indemnizatie de somaj. Restul nu au nicio sursa de venit. Dar nici cei indemnizati nu sunt fericiti, deoarece suma pe care o primesc nu reprezinta mare lucru. In prezent, cea mai mare indemnizatie de somaj din judet este de 689 lei. Beneficiarul ei este un somer care a lucrat la viata lui nu mai putin de 35 de ani. Cat despre absolventii care nu au reusit sa se angajeze, ei primesc 50 la suta din salariul minim brut pe economie, garantat in plata (540 lei), adica 270 lei. Salariatii disponibilizati au dreptul la o indemnizatie de somaj de 75 la suta din salariul minim brut pe economie la care se adauga un anumit procent din media salariilor de baza pe ultimele 12 luni. Acest procent este de 3 la suta pentru un stagiu de cotizare (vechime in munca) de cel putin trei ani, 5 la suta-peste cinci ani, 7 la suta – peste 10 ani si 10 la suta – peste 20 de ani vechime. Prin urmare, dupa 38 sau 40 de ani de munca un somer care a avut un salariu de 2.000 lei in ultimele 12 luni va beneficia de o indemnizatie de somaj de numai 605 lei. Unul cu un salariu de 1.000 lei va avea 505 lei, nici macar cat salariul minim brut pe economie. Si aceasta doar pe o perioada de un an. Cei care au lucrat intre 5 si 10 ani au dreptul la indemnizatie timp de 9 luni iar cei cu o vechime de 1-5 ani vor primi ajutor de somaj 6 luni.

Criza financiara i-a speriat pe angajatori

Cat priveste sansele de angajare, ele sunt din ce in ce mai reduse. Daca in a doua jumatate a lunii octombrie erau vacante 516 locuri de munca acum sunt numai 394. aOferta de locuri de munca este evident in scadere, ne-a declarat Daniela Balan, purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau. Fenomenul este legat de teama angajatorilor de a nu intra in criza financiara. Incep sa reactioneze la ceea ce se intampla pe plan mondial. Fiecare este speriat. In ce ne priveste, noi, ca agentie, vom promova in continuare masurile active de ocupare a fortei de munca. In primul rand, vom organiza cursuri de calificare si recalificare in meserii cerute pe piata muncii. Problema este ca nu se poate face o previziune a evolutiei pietei muncii pe termen lung”. Scris de Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img