Cunoscut deja în galeria memorialiștilor băcăuani prin nu mai puțin de șaptecărți publicate în ultimii ani, profesor col. (r) Constantin Zavati, din Bacău, a scosdin teascurile tipografiei, la vârsta de 96 de ani, și cel de al optulea volum, sub titlul „Bacăul de odinioară”. Cartea a apărut la Editura Armonii Culturale din Adjud.
Cele aproape 340 de pagini ale volumului deschid numeroase ferestre către Bacăul de altă dată. Le deschide Constantin Zavati, „cu acuratețea reproducerii” – cum constată și conf. univ. dr. Ioan Dănilă în cuvântul introductiv al cărții, intitulat semnificativ „Memoria vie” -, motiv pentru care dinamicul profesor îl și propune pe autor „în galeria de aur a memorialiștilor băcăuani”.
Constantin Zavati – opinează și scriitorul Viorel Savin în scurtul portret făcut pe coperta a patra a cărții – a trăit o viață sub un „destin fabulos, demn de subiectul unui best-seller”. Volumul de acum face și el un excurs prin aproape 100 de ani ai unui om și ai urbei în care a trăit. Astfel aflăm aspecte inedite din Bacăul de altădată, descoperim scurte portrete ale unor personaje cunoscute de autor, dar și ale unor obiceiuri și deprinderi de viață ale băcăuanilor. Memorialistul nu uită să deplângă chiar soarta tristă a unor obiective industriale renumite ale Bacăului și descrie, sentimental, viața comunităților care i-au marcat existența.
Constantin Zavati a fost mai întâi un militar de carieră, școlit la Cernăuți și în reich-ul german, unde la văzut și pe Adolf Hitler, dar a fost și pe front în cel de Al Doilea Război Mondial, întâi alături de trupele germane, apoi de cele române. Ulterior a ajuns un cunoscut profesor de chimie în Bacău și inspector școlar.
Numeroase fotografii, din arhiva personală, din familie sau de la cunoscuți fotografi și colecționari, ilustrează bogat volumul.
Veteran de război, profesor, memorialist și traducător tehnic, Constantin Zavati a fost onorat cu numeroase ordine militare și distins cu numeroase premii, între care Premiul Ligii Scriitorilor de Memorialistică și Spiritualitate.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.