25 decembrie 2024

A murit istoricul bacauan Eugen Sendrea

Istoricul si profesorul bacauan Eugen Sendrea a murit duminica, 31 iulie, la numai 65 de ani, dupa ce cu numai o zi inainte fusese internat la Spitalul Judetean de Urgenta.

Nascut in Bacau, la 25 februarie 1951, într-o familie de intelectuali, tatal profesor si scriitor, a urmat cursurile Liceului nr. 4, actualul Colegiu National “Gheorghe Vranceanu” si, apoi, ale Facultatii de Istorie-Filosofie din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (1970-1974).



A primit repartitie la un liceu din Radauti, iar odata cu infiintarea Oficiilor Judetene pentru Patrimoniul National, revine in Bacau si lucreaza timp de 30 de ani, ca expert si apoi sef de oficiu, pâna in 1989, prin activitatea sa a reusit sa salveze de la distrugere si uitare mai multe monumente istorice si de cult, dar si a nenumarate obiective de patrimoniu.

Mostenind de la tatal sau talentrul pentru scris, iar de la mama sa “indrazneala”, Eugen Sendrea incepe colaborarea cu ziarele si revistele locale, publicând mii de articole inspirate din munca de istoric si cercetator prin arhivele locale si zonale.

Dupa Revolutie, ocupa mai multe functii in sistemul de cultura, dupa care, in 2003, devine bibliotecar la Biblioteca Judeteana “Costache Strudza”, Sectia pentru copii, continuând sa publice articole interesante in ziarul DESTEPTAREA si alte publicatii locale.

Pasiunea pentru cercetarea istoriei locale, experienta din activitatea de pastrare si valorificare a patrimoniului nostru istoric si cultural s-au materializat in peste 25 de volume, ale caror subiecte, mai putin cunoscute publicului larg, l-au adus in prim planul cititorilor, mai ales a celor tineri.

Sa amintim aici “Istoria comorilor din Bacau”, “Jafuri si crime din istoria Bacaului”, „Istorisiri ciudate”, „Iubiri vestite’, „Pe urmele lui Stefan cel Mare in Bucovina si in Tara Moldovei”, „Istoria municipiului Bacau”, „Povestea lui Gavril Buzatu-ultimul calau din Moldova” sau „Istoria necunoscuta a Bacaului”, trei volume, “Istoria pe placul tuturor”, “Monografia Municipiului Bacau”, “Istoria Universitatii Bacau” a Colegiului “Stefan cel Mare”, “Eroi bacauani in lupta pentru independenta si unitate nationala”, fiind si coautor la monografiile unor localitati din judetul Bacau.

Ca semn de recunoastere a contributiei sale la cunoasterea istoriei, la valorificarea patrimoniului local, Eugen Sendrea a fost recompensat cu numeroase distinctii si diplome de merit, iar in 2008 a primit titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Bacau.
Dumnezeu sa-l ierte!

Redactia



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img