20 septembrie 2024
ActualitateA murit Constantin Călin, o figură de referință a culturii băcăuane

A murit Constantin Călin, o figură de referință a culturii băcăuane

Constantin Călin, critic literar, istoric, publicist de prestigiu și profesor universitar, s-a stins din viață. Născut pe 22 iunie 1940 în Udești, Suceava, și stabilit în Bacău, Constantin Călin a lăsat în urmă o operă vastă, recunoscută și apreciată în lumea literară din România.

Absolvent al Facultății de Filologie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, Constantin Călin și-a dedicat viața studierii și promovării literaturii române, cu un accent deosebit pe opera lui George Bacovia. Această pasiune l-a condus la publicarea unor lucrări esențiale despre poetul simbolist, printre care se numără „Dosarul Bacovia” (volumul I și II) și „În jurul lui Bacovia”. Aceste lucrări au fost și continuă să fie referințe importante în studiul operei bacoviene.



De-a lungul carierei sale, Constantin Călin a fost implicat activ în viața culturală a Bacăului. A fost redactor și redactor-șef al revistei „Ateneu”, unde a contribuit la dezvoltarea revistei ca platformă pentru critica și eseistica literară. De asemenea, a fost lector universitar la Universitatea din Bacău, unde a predat diverse cursuri de literatură română și jurnalistică.

În anul 2000, Constantin Călin a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, un gest de recunoaștere a contribuțiilor sale literare. De-a lungul vieții, a primit numeroase premii, inclusiv Premiul Uniunii Scriitorilor din România și Premiul Festivalului Național „George Bacovia”.

Opera sa a fost marcată de o profundă rigurozitate și pasiune pentru literatură, influențând generații de studenți, critici și cititori. Constantin Călin a fost un spirit dedicat culturii și literaturii, lăsând în urmă o moștenire literară valoroasă, ce va dăinui în timp.

Cei care l-au cunoscut și apreciat îi vor păstra vie amintirea și vor continua să se inspire din munca sa neobosită și din scrierile sale. Bacăul și România au pierdut astăzi un intelectual de mare valoare, dar numele său va rămâne întipărit în istoria literaturii române.

+ Citiți Viața în „zigzaguri” a scriitorului și criticului Constantin Călin



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img