Un băcăuan a ajuns în instanță, după ce procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Bacău i-au găsit acasă echipamente de falsificare a instrumentelor de plată electronice. Vasile M., de 52 de ani, primea componentele electronice din Irlanda, iar el le asambla. Zilele trecute, anchetatorii l-au trimis în judecată în lipsă și pe Ioan A., cel care expedia componentele electronice din străinătate.
Vasile M. a intrat în atenția procurorilor de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Bacău, la sfârșitul anului trecut. Atunci, bărbatul l-a contactat pe Ion A., din Bodești, județul Neamț, care este stabilit în Irlanda, și i-a propus să facă împreună o afacere, care avea să le aducă bani mulți. Ion trebuia să expedieze din străinătate componente electronice, urmând ca Vasile (foarte priceput în electronică) să le transforme în sisteme de captare a informațiilor aflate pe cardurile bancare. Primul pas în colaborarea dintre cei doi a fost făcut în ziua de 4 februarie 2005. Atunci Vasile M. a primit un colet de la partenerul lui din Irlanda. Numai că, după ce a ridicat pachetul de la firma de curierat, electronistul a fost reținut de polițiști. Vrând-nevrând, electronistul a trebuit să deschidă coletul în fața procurorului. După cum se așteptau anchetatorii, în cutie se aflau mai multe produse electronice și detalii tehnice privind fraudarea cardurilor bancare.
Conturi golite cu viteză luminii
Electronicele au fost duse la Institutul de Tehnologii Avansate (ITA), din București, pentru a afla la ce folosesc. Constatarea tehnico-științifică nu a fost deloc în favoarea băcăuanului. Specialiștii au stabilit că dispozitivele găsite acasă la electronist fac parte dintr-un sistem complex de fraudare a cardurilor bancare. Acesta permite copierea datelor stocate pe card și a codului PIN, dar și transmiterea informațiilor la distanță. Specialiștii spun că, pentru aflarea datelor, se construiește un cititor artizanal cu un design identic cu cel al bancomatului țintă. El se amplasează peste fanta de acces, fără ca acest lucru să afecteze funcționarea bancomatului respectiv. Astfel, datele de pe cardurile utilizatorilor ajung și în memoria dispozitivului contrafăcut. De asemenea, prin plasarea unei tastaturi false peste cea a bancomatului și prin intermediul unui modul electronic special, se realizează captarea codului PIN. Toate aceste informații sunt transmise prin infraroșu, la distanță, către receptoare speciale.
Băcăuanul a fost arestat în vamă
Urmărirea penală împotriva electronistului a început la începutul acestui an. Numai că Vasile M. nu a ajuns în fața instanței foarte curând, pentru că, în ziua de 14 aprilie 2005, a fugit peste graniță. Partenerul lui „irlandez” se pusese la adăpost și mai devreme, Ion A. părăsind țara în ziua de 4 ianuarie 2005. Inițial, dosarul lui Vasile M. a ajuns în instanță, procesul urmând să se judece în lipsă. Numai că, în luna septembrie, electronistul băcăuan a făcut imprudența să vină în țară. Deoarece ajunsese deja pe listele urmăriților la nivel național, Vasile a fost reținut la punctul de trecere a frontierei din Arad. El este cercetat în stare de libertate pentru infracțiunea de deținere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică. Pentru aceeași infracțiune, zilele acestea procurorii băcăuani l-au trimis în judecată, în lipsă, și pe Ioan A. Inculpatul se află în Irlanda și, într-o convorbire telefonică cu anchetatorii, a declarat că nu are de gând să stea într-o închisoare românească, nici măcar o oră.Scris de Lili ADOCHIȚEI