Parlamentarii au adoptat ieri cu 309 voturi pentru, 56 impotriva si 2 abtineri modificarile la Statutul deputatilor si senatorilor. Parlamentarii PPDD au parasit sedinta, motivând ca unele modificari au fost stabilite peste noapte, iar ei nu au primit la timp raportul. In schimb, parlamentarii PDL au votat impotriva proiectului, argumentând ca schimbarile sunt doar „un strat de spoiala”. Majoritatea parlamentarilor a votat ca prevederea prin care mandatul inceta la data ramânerii definitive a raportului ANI privind incompatibilitatea sa fie eliminata, la fel si cea privind incetarea unui mandat prin decizia judecatoreasca prin care se constata existenta unei averi nejustificate. Parlamentarii nu mai au voie sa-si angajeze la cabinetele parlamentare rudele, cei care renunta la autoturismul propriu pot beneficia de o suma forfetara pentru acoperire cheltuielilor de transport din circumscriptie si tot demnitarii pot cumula functia cu posturi didactice. Cea mai controversata modificare este insa cea care tine de solicitarile de arestare, retinere sau perchezitie, procurorii trebuind de acum sa faca referire la „motivele concrete si temeice” ale cererii lor de ridicare a imunitatii parlamentare.
„Modificarile sunt de forma, iar aceasta discutie cu justitia este o tâmpenie. Nu s-a modificat nimic de natura sa creeze situatii conflictuale. Presa discuta numai despre superimunitate, dar nu se vorbeste de taierea altor cheltuieli cu hotelul, masinile.”
Gabriel Vlase, deputat USL„Exista o tema falsa legata de cazarea deputatilor. Adevarata tema este intarirea imunitatii parlamentarilor si eu cred ca este un pas inapoi. In plus, vorbim despre o dictatura a votului, care nu cred ca era de dorit mai ales acum ca reflectoarele europene sunt asupra noastra.”
Valerian Vreme, deputat PDL
„USL mimeaza democratia!”
Deputatul Ion Melinte, PPDD, reprezentant al cetatenilor din Colegiul 5 Bacau, a parasit, ieri, sala, refuzând sa voteze modificarile aduse statutului parlamentarilor: “Nu am votat pentru schimbarea statutului deoarece nu am citit raportul. Nu am l-am primit cu trei zile inainte, asadar nu stiam ce urma sa votam. E prima data când se sparge gheata si ajung in Parlament niste oameni care nu voteaza la comanda!” Ion Melinte invoca art. 69, alineatul 2, din legea de organizare, conform caruia orice proiect trebuie remis alesilor cu cel putin trei zile inainte de ziua votarii, acuzând USL ca “mimeaza democratia”. (Silvia Patrascanu)