Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau a distribuit ieri primele carduri de sanatate. S-a ales, pentru inceput, Centrul de Dializa Bacau, unde sunt bolnavi inregistrati intr-un sistem national de sanatate. Au primit astfel de documente – echivalentul unei carti de identitate medicala – 278 de pacienti. Dintre acestia, 195 sunt din Bacau, 32 din Moinesti si 51 din Onesti.
„Am inceput distribuirea acestor carduri de sanatate ce sunt utile pentru accesarea tuturor serviciilor medicale, dar numai dupa accesarea lui printr-un cititor de card care se va afla in ambulatorii de specialitate, in laboratoare, in clinici, in farmacii si in reteaua medicilor de familie. In acest fel Sistemul national informatic va putea prelua aceste date. Dupa aceasta etapa, toate cardurile vor fi distribuite catre toti asiguratii nostri prin intermediul unui operator postal. Daca asiguratul nu este gasit acasa, cardul de sanatate este predat la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, de unde poate fi ridicat de orice persoana asigurata. Cardul este primit intr-un plic sigilat. Pentru inceput acesta contine doar CNP-ul asiguratului si un cod de identitate din sistemul informatic national de sanatate. Restul datelor vor fi transferate in card de catre medicii de familie.”
Dan Stoica, director Relatii Contractuale, CJAS Bacau
Avantajul utilizarii acestor carduri este ca niciun pacient nu va putea accesa un serviciu medical in fals. Pentru utilizarea lui fiecare furnizor de servicii medicale este obligat sa achizitioneze un cititor de card care costa intre 30 si 50 de euro.
La doctor, doar cu… „buletinul” medical
Cardul National de Sanatate reprezinta modalitatea ca pacientul sa fie indentificat ca asigurat in Sistemul national al asigurarilor de sanatate pentru a putea primi servicii medicale si, implicit, sa fie certificat fiecare act medical. Pentru a fi functional, cardul trebuie activat intr-un sistem specializat conectat la DES (Dosarul electronic de sanatate).
In momentul in care este inmânat pentru prima oara, asiguratul trebuie sa personalizeze codul PIN de acces, format din patru cifre. Acest cod ca fi cerut de fiecare data când se va solicita si primi un serviciu medical. Cardul nu contine istoricul medical al pacientului.
Medicul de familie este cel care poate sa inscriptioneze pe cip-ul interior toate datele medicale ale asiguratului luat in evidenta. Toata aceasta procedura se va efectua numai cu acordul pacientului sau, dupa caz, al apartinatorului legal sau a imputernicitului. Numai in Bacau sunt 565.000 de persoane asigurate care vor primi, pâna la sfârsitul anului, carduri de sanatate.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.