20 octombrie 2024
ActualitateA implinit 15 ani / „Ion Creanga"; - prima scoala occidentala...

A implinit 15 ani / „Ion Creanga”; – prima scoala occidentala din Bacau

aIon Creanga” a sarbatorit ieri 15 ani de existenta. Scoala este prima construita in Romania dupa Revolutie si tot prima dupa un „tipar” nou, occidental. Directorul Mihai Semenov, constructorul, ing. Sergiu Sechelariu si Conimpuls, prof. Gh. Balta, inspector general, reprezentantii ISJ si CL, dascali, parinti si elevi, toti au laudat nasterea si devenirea Scolii „Ion Creanga”.

Zilele Scolii „Ion Creanga” au debutat ieri, intr-o atmosfera cu adevarat nemaipomenita. Actorii care au jucat un rol important in viata acestei institutii, de la cei care au pus primele caramizi si, printr-o colaborare de exceptie, au facut ca aceasta „constructie” sa existe, e vorba de Gh. Balta, pe atunci, inspector scolar general, omul de afaceri Sergiu Sechelariu, de la CONIMPULS SA, si Mihai Semenov, primul director al scolii, pana la cei care au ingrijit „aceasta Creanga, ajutand-o sa infloreasca”, dascalii de ieri si de azi, toti s-au bucurat impreuna la sarbatoarea dedicata scolii. Au mai fost prezenti Ovidiu Cojocaru, inspector general al ISJ, Cristian Merticaru, inspector adjunct, Constantin Scripat, viceprimar al Bacaului, consilieri locali, directori de gimnazii si colegii, profesori, parinti si elevi, numarul oaspetilor fiind peste asteptari. Holurile scolii au fost pline de desene ilustrand povestile lui Creanga, afise, cosuri cu flori, expozitii de reviste. La intrare, oaspetii au fost intampinati de elevi cu paine si sare si condusi in sala de festivitati. „Eu care credeam despre mine ca sunt o persoana curajoasa, simt ca mi-am pierdut cuvintele”, a marturisit, imbujorata, Florentina Vieru, directoarea scolii. Sarcina de a risipi emotia i-a revenit lui Dan Pompiliu, solist al Filarmonicii „Mihail Jora”. Directoarea a povestit apoi cum a fost ales numele „Ion Creanga”, iar prof. Gheorghe Balta a completat „istoria”, precizand ca este „prima scoala din Romania care iesit din vechile tipare”, fiind construita dupa cerintele lui si dupa standardele occidentale in privinta luminii, a anvergurii si dispozitiei salilor.



Cladire moderna, dascali de exceptie

aSa nu uitam ca la vremea aceea nu aveam foarte multe materiale, insa inginerul Sergiu Sechelariu ne-a indeplinit toate dorintele”, a marturist prof. Balta. Director al scolii in 1993, Mihai Semenov a vorbit despre dascalii acestei scoli, despre valoarea lor si despre inalta tinuta a invatamantului romanesc. Cuvintele de lauda nu au contenit: „Ma bucur ca sunt aici si vreau sa stiti ca aceasta e prima scoala construita in judetul Bacau dupa Revolutie”, a precizat Ovidiu Cojocaru. La insistenta gazdelor, ing. Sergiu Sechelariu a marturisit: aSunt onorat ca am putut sa contribui la ridicarea acestei scoli in 1993-1994, care au fost ani tulburi pentru constructori. Au fost multe probleme, mai ales cu materialele, dar ceea ce a rezultat e o cladire moderna, dupa un sistem care raspunde standardelor europene, despre care vorbim azi. Multumesc domnului Balta ca mi-a incredintat aceasta lucrare, domnului Semenov, care a fost diriginte de santier, si doamnei Vieru, care a avut grija de edificiu. Vorba lui Creanga, eu atat m-am priceput, atat am facut”. Toti au vorbit cu caldura despre „scoala noastra”: o eleva din prima generatie, 1993-2001, azi studenta la ASE, parinti, fosti si actuali dascali. Cu atatea declaratii de dragoste si amintiri frumoase, parea ca suntem la o reuniune de familie. Elevii au cantat, au recitat si si-au lansat revista, in aplauzele asistentei. Copii frumosi si talentati, parinti fericiti, dascali emotionati, aceasta e familia „Creanga”. A urmat un film realizat special pentru sarbatorirea a 15 ani de existenta, apoi dezvelirea si sfintirea statuii scriitorului, realizata dupa proiectul prof. C-tin Bejenaru. In final, oaspetii au fost ademeniti in Muzeul Creanga. Si a meritat.Scris de Silvia Patrascanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img