22 ianuarie 2025

A fost sfințită a treia Cruce Comemorativă a Ansamblului Monumental de pe Dealul Coșna

La Ansamblul Monumental de pe Dealul Coșna (comuna Pârgărești), dedicat eroilor care au dus în Primul Război Mondial lupte crâncene cu invadatori veniți din trei țări europene, a fost sfințită, vineri, 9 august, a treia Cruce Comemorativă ridicată pentru a cinsti memoria celor care și-au pierdut viața în lupte. A treia cruce, sculptată de artistul Cornel Solomon din Slănic-Moldova, este dedicată cinstirii memoriei militarilor germani care au luptat, din ordinul comandanților acestora, pe frontul deschis pe culmile de la Coșna. Sfințirea a avut loc odată cu desfășurarea Ceremonialului militar anual organizat chiar pe locul în care au avut loc luptele de acum 107 ani. Tot cu acest prilej, la Ansamblul Monumental a fost dezvelită și o Placă de Onoare cu numele tuturor eroilor căzuți pe Dealul Coșna și a avut loc o slujbă de pomenire a acestora.

La ceremonial au venit, alături de sute de locuitori ai comunei Pârgărești și din alte localități, Mircea Fechet – ministrul mediului, Apelor și Pădurilor, generalul maior Claudiu Mihail Sava – reprezentantul Statului Major al Apărării și comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, subprefectul Gabriel Stănică-Lupu, Marius-Gabriel Gheorghiță – primarul comunei Pârgărești, primarii orașului Târgu Ocna și comunelor Oituz și Bogdănești, dar și ai unor alte comune din România, colonelul Pierre Paqueteau – ataşatul militar al Franței în România, generalul-locotenent (r) Corneliu Postu – președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor, generalul (r) Ștefan Dănilă – fost șef al Armatei Române, generalul (retr) Jenică Vasile Apostol, Ion Luncanu – reprezentantul Asociației ,,Souvenir Français” și președintele Asociației „15 Dorobanți Războieni”, Florin Boșoteanu – președintele Asociației „Prospectorii Istoriei”, col. (r) dr. Dan Prisăcaru, coordonatorul Muzeului Militar „Ștefan cel Mare”, Filiala „Moldova” (Iași) a Muzeului Militar Național „Ferdinand I”, dr. Aurica Ichim – director al Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași, reporterul francez de război Jean-Christian Tirat – reprezentantul familiei eroului Paul Édouard Berge, căzut în luptele de pe Dealul Coșna, Alin Dimăncescu – reprezentantul descendenților unor combatanți români care au luptat pe Dealul Coșna. La ceremonial au venit și reprezentanții Filialei Județene Bacău Cultul Eroilor, dar și ai unor filiale Cultul Eroilor din România. Ambasada din România a Republicii Federale a Germaniei nu a fost reprezentată la eveniment.



La deschiderea ceremonialului, Imnul național a fost interpretat de Maria Adăscăliței și de Muzica Militară a Garnizoanei Bacău, după care a fost oficiat un serviciu religios de un sobor de preoți ortodocși sub protia Pr. Arhim. Pimen Costea, Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și de un sobor de preoți romano-catolici, care au transmis și cuvintele de salut și de binecuvântare ale Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și ale episcopului romano-catolic de Iași, Iosif Păuleț.
Au urmat alocuțiuni rostite de Marius-Gabriel Gheorghiță, Mircea Fechet, generalul maior Claudiu Mihail Sava, colonelul Pierre Paqueteau, generalul-locotenent (r) Corneliu Postu, Ion Luncanu, Jean-Christian Tirat și Alin Dimăncescu

După depunerea de coroane de flori la crucile Ansamblului Monumental, plutoanele de militari și muzica militară au defilat în fața asistenței. O coroană de flori a fost depusă și la monumentul ridicat în apropierea Ansamblului Monumental pentru cinstirea memoriei caporalul Constantin Mușat, pe locul în care a căzut în luptă. Coroana a fost depusă de reprezentanții ANCE și ai Filialei Județene Cultul Eroilor.
Elicoptere și avioane de luptă militare de la baza Aeriană 85 din Bacău au survolat zona ceremonialului.

Pe Dealul Coșna, Prima cruce a Ansamblului Monumental este dedicată memoriei ostașilor români din unitățile militare care au participat la luptele din sectorul Dealului și din zona adiacentă în Războiul de Întregire Națională, a doua cruce este înălțată pentru locotenentul erou Paul Édouard Berge din Misiunea Militară Franceză, căzut eroic în luptele de pe Dealul Coșna, la 10 august 1917, în fruntea militarilor din Regimentul 16 Infanterie ,,Suceava”, iar cea de a treia dedicată celorlalți militari căzuți pentru a îndeplini ordinele care le-au fost date.
Completarea Ansamblului Monumental s-a făcut cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local ale comunei Pârgărești iar pe Placa de Onoare este inscripționat, în patru limbi: „Onoare și respect ostașilor căzuți la datorie pentru țara lor, în această zonă, în confruntările armate din anii 1916-1918”.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img