La Slănic Moldova a fost sfințit un nou Monument al Eroilor, ridicat în Cimitirul romano-catolic din cartierele Cireșoaia și Cerdac. Monumentul a fost conceput și construit de sculptorul Cornel Solomon și de partenerul său în astfel de proiecte, Pavel Avădanei, care sunt și președintele, respectiv prim-vicepreședintele Subfilialei orășenești Cultul Eroilor. Cimitirul se află la poala Dealului Cireșoaia, locul în care în Primul Război Mondial a fost purtată celebra bătălie din care învingători au ieșit, dar cu enorme jertfe, soldații români.
La eveniment, alături de mulțimea de locuitori ai celor două cartiere au venit Gheorghe Baciu – primarul orașului Slănic Moldova, Dănuț Voicu – președintele Filialei Județene Cultul Eroilor, generalul cu patru stele dr. Vasile Jenică Apostol și alți membri ai conducerii Filialei județene Cultul Eroilor.
Manifestarea a avut loc chiar în ziua în care credincioșii romano-catolici au sărbătorit Înălțarea Domnului și a început cu o slujbă religioasă susținută de părintele paroh Florin Ciubotaru. Apoi a fost sfințit Monumentul, slujbă la care a venit și părintele decan de Onești, Gheorghe Cojocaru.
La monument, jandarmii montani au asigurat cu o gardă de onoare.
După ceremonialul religios, un grup de elevi de la Școala Gimnazială din Cireșoaia, grup condus de profesoara Daniela Mititelu, a intonat Imnul de stat, care a fost urmat și de Imnul Eroilor.
„Eroii noștri – a spus părintele decan în deschiderea seriei de alocuțiuni – sunt simbolul supremației umane, cei care și-au trăit pe deplin menirea pe acest pământ: de a se jertfi pentru familiile lor, pentru pământul nostru și pentru credința în Hristos. Acest pământ al nostru este scăldat de mult sânge. Și în fiecare familie cred că există încă și a existat un erou. Datorită lor trăim noi astăzi și spiritual și uman. Eroul este omul iubirii totale”.
Originar din fostul sat Cireșoaia, primarul Gheorghe Baciu a mulțumit celor care au creat și au înălțat noul Monument al Eroilor, pe care îl consideră ca un nou, un frumos și un bine-meritat omagiu adus celor care au luptat pe aceste meleaguri pentru libertatea și integritatea României. Mulțumiri au fost adresate și conducerii Filialei Cultul Eroilor, dar și distinsului, eruditului și pasionatului istoric militar, generalul Vasile Jenică Apostol, pentru participarea la eveniment. Nu au fost uitați nici elevii participanți, nici locuitorii cartierelor și nici cei care au contribuit la organizarea unui eveniment exemplar. Primarul a reamintit locuitorilor că acest eveniment a avut loc pe un deal supranumit „Golgota Cireșoaiei”, pentru că acolo a fost închipuit și un veritabil Drum al Crucii, după modelul celui din Țara Sfântă. Un drum pe care locuitorii îl pot numi și „Al Eroilor Neamului”.
Un emoționant și frumos conceput omagiu pentru faptele de eroism care au avut loc chiar în zona în care a fost ridicat monumentul a fost adus și de președintele Filialei Județene Cultul Eroilor. Dănuț Voicu a elogiat și eroismul românilor romano-catolici din Moldova, mulți dintre ei fiind originari din zona Cireșoaia, dar și preocuparea de a fi cinstită memoria eroilor prin monumente ridicate de preoți ai sistemului doctrinar catolic, unul dintre ei fiind și părintele Ulderich Cipolloni, fost decan și administrator apostolic de Iași.
Seria alocuțiunile s-a încheiat cu un vibrant discurs al generalului Vasile Jenică Apostol despre datoria pe care o avem pentru a cinsti memoria Eroilor, cu interesante și surprinzătoare inserții din istoria mai puțin cunoscută a perioadelor în care au luptat Eroii.
Filiala Cultul Eroilor a înmânat Distincții de merit celor implicați în eveniment, iar Cornel Solomon a dăruit veritabile icoane dăltuite în piatră.
La final, la monument au fost depuse coroane de flori.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.