21 decembrie 2024

A fost lansată cartea care l-a adus din nou acasă, în Bacău, pe Roni Căciularu

Cea mai recentă carte scrisă de ziaristul Roni Căciularu, „Strict personal”, apărută la editurile Rovimed Publishers, din Bacău, și Saga, din Tel Aviv, a fost lansată în Bacău sâmbătă, 25 iunie. Evenimentul a fost realizat de Editura Rovimed sub forma unui dialog online, autorul cărții fiind la Tel Aviv, orașul în care trăiește de peste 40 de ani. În Bacău s-au aflat scriitori, ziariști și prieteni ai autorului cărții, dar și reprezentanți ai Comunității Evreilor, ai Filialei Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și ai Filialei județene Cultul Eroilor. Între partenerii evenimentului s-a numărat și ziarul Deșteptarea.

 



Despre carte și despre autorul ei au vorbit Dumitru Brăneanu – președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România (USR), Cristina Ștefan – vicepreședinta Filialei USR, moderatoarea dialogului, criticii literari Petre Isachi și Grigore Codrescu, scriitorii Roxana Medvețki, reprezentanta Editurii Rovimed, ziariștii Mihai Buznea, Traian Valeriu, Ștefan Olteanu și Cornel Galben, colecționarul și scriitorul Mihai Ceucă, scriitorul Doru Ciucescu, precum și președintele Comunității Evreilor din Bacău, Hainrich Briff și prof. ing. Ionel Moscovici.

„Această carte – a spus Petre Isachi – e romanul unei generații care, în mod miraculos, a rezistat în istorie. O generație care a reușit să învingă istoria. În Roni Căciularu descoperim un intelectual autentic. Cartea strălucește, în primul rând prin inteligență artistică de excepție, prin pluralitate stilistică. E un roman creat între poem, memorialistică și cu un umor specific autorului care are un spirit critic ce nu iartă, specific jurnalistului de excepție. Aparent, este un roman documentar, în care descoperim un Bacău acribios descris, cu personaje cheie, cu instituții cheie, dar care în realitate transfigurează un oraș metafizic, o stare de spirit.”

Și ceilalți vorbitori au apreciat modul în care a fost realizată cartea, stilul autorului și mai ales dragostea sa față de locul în care s-a născut și unde a trăit și a muncit circa 40 de ani. Foștii colegi de presă ai autorului au evocat și relația caldă pe care au avut-o cu Roni Căciularu, dar și unele momente pe care le-au trăit împreună în reacția ziarului „Steagul Roșu”. „Am lucrat împreună, în redacție timp de 18 ani – a spus Mihai Buznea. Prin condeiul lui Roni se continuă o tradiție a reportajului în Bacăul care a dat cel mai mare reporter al perioadei interbelice, Marius Mircu, ziarist cu care Roni Căciularu a fost în relații de excepție. Cartea lui este una de minireportaje, de tablete care pornesc de la realități trăite de autor, dar care conțin și elemente de literatură”.

Tuturor le-a răspuns, în direct, la final, Roni Căciularu. A mulțumit fiecăruia în parte pentru felul în care i-au perceput ideile din scrierile sale, pentru sprijinul oferit și la publicarea cărților sale în România, dar și la vizitele pe care le-a făcut de mai multe ori pe meleagurile natale.. „Vă mulțumesc tuturor! Mi-ați făcut, din vorbe, un adevărat monument – a apreciat Roni Căciularu. Pe coperta cărții mele apar stegulețele României și Israelului. Ele arată, sintetic, ce sunt eu la ora actuală: jumătate din inimă o am la Bacău, pentru că Bacăul este întâi și întâi România pentru mine, cealaltă jumătate este în Israel, unde mi-am consumat restul vieții. Cartea mea a apărut întâi în Israel, sub titlul «Acuarele de demult». I-am spus, însă, editorului că nu sunt împlinit dacă nu apare și în România. După un timp am primit variante ale copertei ediției românești și am ales ce mi-a plăcut cel mai mult. Cartea este un simbol de prietenie și de înțelegere între două națiuni.”

Roni Căciularu s-a născut pe 8 martie 1939. Este filolog după studiile sale universitare, a fost ziarist și colaborator la mai multe publicații din Bacău și din presa centrală sau regională. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, dar și al Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, care i-a conferit premiul „Al. Mirodan” și Diploma de onoare pentru publicistică. Municipiul Bacău i-a acordat Diploma de excelență Bacău 600”, iar Centrul Israeliano-Român și Revista Maximum  premiul „F. Brunea-Fox”.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img