Secția de pediatrie a Spitalului Județean de Urgențe Bacău unde fusese observat un copil de un an și jumătate legat cu un ham de pat a fost închisă pentru igienizare, a declarat duminică pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Bacău, Anda Dumitrescu.
Cazul a scos la iveală și alte probleme ce afectează unitatea medicală băcăuană între care, pe lângă lipsa de personal, și condițiile improprii din șase saloane, igrasie, faianță spartă, saltele și mobilier vechi, grupuri sanitare mizere ale secției de pediatrie respective.
„Cele șase saloane sunt la ultimul etaj, unde s-a făcut o extindere de spațiu, prin închiderea unor balcoane. Nu este o zonă folosită în mod curent, ci doar când se aglomerează spitalul. Or, în zilele sărbătorilor de iarnă, adresabilitatea a fost foarte mare și cadrele medicale au fost nevoite să folosească și acele saloane care, de altfel, vor intra luni în igienizare. Investiții s-au făcut permanent în spitalul de pediatrie, începând din 2005, dar, în timp, au mai apărut și degradări. Iar zona de la etaj a creat mereu probleme”, a precizat pentru AGERPRES managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău, Dan Stoica.
El susține că „a fost necesară achiziționarea hamurilor pentru faptul că există o lipsă de personal acută, mai ales în timpul sărbătorilor legale și finalurilor de săptămână, când nu sunt suficiente cadre medicale pentru a asigura vizual asistența micuților pacienți, dar și efectuarea tratamentelor prescrise acestora”.
„Am luat această decizie de a le cumpăra și ca urmare a altor cazuri apărute în spitalele din țară în care se vorbea de mici pacienți legați cu fașe de tifon ori frânghii. Mi-am asumat achiziționarea celor două hamuri, care sunt, de altfel, dispozitive concepute special pentru siguranța copilului, oferind și o anume libertate în mișcare pacientului. Nu sunt, însă, folosite decât în situații speciale, atunci când pacienții nu pot fi supravegheați. Iar lipsa de personal este cunoscută, nu de acum, ci de ani”, a afirmat Dan Stoica.
Purtătorul de cuvânt al DSP Bacău, care a afirmat că respectivele hamuri „sunt special concepute pentru a oferi o lejeritate de mișcare copilului, nepunându-i în pericol securitatea”, nu a putut oferi date privind legalitatea utilizării unor asemenea produse.
„Va fi organizată luni o conferință de presă în cursul căreia conducerea DSP și SJU Bacău vor oferi date suplimentare”, a spus pentru AGERPRES Anda Dumitrescu. AGERPRES
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.