27 decembrie 2024

A fost dezvelit Primul Monument din mediul rural dedicat militarilor români căzuți în Teatrele de Operații

În comuna Pârgărești a fost dezvelit și sfințit primul Monument din mediul rural dedicat militarilor români căzuți în Teatrele de Operații.

Evenimentul a avut loc chiar de Ziua Militarilor Veterani ai Teatrelor de Operații, marcată în calendar pe 11 noiembrie, zi aleasă pentru simbolismul său istoric, fiind legată de Armistițiul din 11 noiembrie 1918, care a marcat sfârșitul Primului Război Mondial și a creat premisele pentru Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, dar și pentru omagierea post-mortem a sublocotenentului Iosif Silviu Fogarași, primul militar român căzut în Afganistan pe 11 noiembrie 2003.



Monumentul din Pârgărești face parte din Ansamblul Monumental de pe Dealul Coșna și a fost construit la inițiativa fostului primar Marius Gabriel Gheorghiță, cu sprijinul Consiliului Local Pârgărești și al Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) Bacău. Acesta este un simbol al onoarei și sacrificiului pentru militarii români care și-au pierdut viața în misiuni, contribuind la integrarea României în NATO și în Uniunea Europeană.

 

La Monumentul construit de inginerul și prospectorul comăneștean Florin Boșoteanu și amplasat lângă Școala Gimnazială „Dumitru Mărtinaș” și Primăria comunei Pârgărești a avut loc un ceremonial militar și religios, la care au participat președintele AMVVD – slt (rtr) Marius Apostol și președintele Sucursalei Bacău a AMVVD – Raul Simion, vicepreședintele Consiliului Județean – Gelu Panfil, comandantul Garnizoanei Bacău – comandorul Ciprian Marin, primarii orașelor Târgu Ocna și Slănic-Moldova, președintele Filialei județene Cultul Eroilor – Dănuț Voicu și membri ai Consiliului Director, președintele Filialei Bacău a Asociației Ofițerilor în Rezervă din România – col. (rtr) Nicu Pavel, vicepreședintele Fundației Naționale „Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu” – comandor (r) Victor Berca. Au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independență din Republica Moldova – în frunte cu președintele asociației, col. (rtr) Radu Prisac.

 

Comandorul Ciprian Marin și primarul Corneliu Alexe au primit onorul gărzii militare iar Imnul Național a fost intonat de Muzica Militară a Garnizoanei Bacău. Apoi a fost păstrat un moment de reculegere, în memoria militarilor căzuți în luptele din Teatrele de Operații. După care preoți Decanatului romano-catolic „Trotuș” și preotul ortodox al comunei au ținut slujbe de pomenire și au sfințit Monumentul.

Semnificația evenimentului a fost subliniată în alocuțiunile lor de primarul Corneliu Alexe, de Marius Gabriel Gheorghiță, de Gelu Panfil, de col. (rtr) Radu Prisac și de Marius Apostol. Iar comandorul Ciprian Marin a transmis mesajul Șefului Statului Major al Apărării, generalul Vlad Gheorghiță. După care slt. (rtr) Marius Apostol a înmânat fostului primar Marius Gabriel Gheorghiță o plachetă a AMVVD, iar cei care au susținut activitatea AMVVD au primit Diplome de Recunoștință.

La final, la Monument au fost depuse coroane de flori.

Pe coasta de deal din vecinătatea zonei în care se află Monumentul din Pârgărești era întins un drapel uriaș al AMVVD.

 

31 de eroi căzuți în Teatrele de Operații

 

Pe soclul Monumentului din Pârgărești, lângă cruce, a fost așezată, în poziție verticală, și o armă de infanterie, pe care tronează o cască militară, iar lângă patul armei o pereche de încălțări militare din Primul Război Mondial. Pe soclu era atașat și un poster cu portretele celor 31 de eroi.

În perioada 1996-2024, România a pierdut 31 de militari în diverse teatre de operații, iar peste 200 au fost răniți. Pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogarași, primul militar român decedat în teatrul de operații din Afganistan. Trei zile mai târziu, se stingea din viață și eroul sublocotenent (pm) Mihail Anton Samuilă, grav rănit în acel atac. Cei doi militari erau pe atunci în misiune cu Batalionul 151 Infanterie „Războieni”. În curtea Batalionului Războieni se află un monument dedicat celor doi eroi, conceput și ridicat de sculptorul Cornel Solomon și de ajutorul său, Pavel Avădanei, din Slănic-Moldova.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img