30 noiembrie 2024

A fost deschis primul muzeu sătesc de pe Valea Zeletinului

La împlinirea a 595 de ani de la atestarea documentară a satului Frumușelu, a fost inaugurat și deschis Muzeul Răzășesc „Frumușel” (așa cum era numit satul în pisania domnitorului Alexandru cel Bun, dată la anul 1428, după numele apei care traversa zona), înființat din inițiativa și cu prestația profesoarei Mariana Gârmacea. Muzeul a fost amenajat în clădirea Școlii Gimnaziale „Sergiu Adam”, cu sprijinul și colaborarea Primăriei și Consiliului Local Glăvănești și profesoarei Tatiana Galan. Acest muzeu sătesc este primul de pe Valea Zeletinului.

De mai mulți ani, profesoara Mariana Gârmacea a adunat în locuința părintească din comună obiecte folosite în activitățile tradiționale de consătenii săi din satele comunei Glăvănești, dar și obiecte care dovedesc istoria veche a acestor locuri, precum și obiecte ale vieții diurne a sătenilor. Toate acestea au fost minuțios aranjate în spațiul muzeului, unde pot fi văzute instrumente și obiecte specifice unei gospodării țărănești, interiorul unei locuințe, obiecte vestimentare specifice unor etape ale vieții celor care le-au purtat, covoare și păretare etc. Spații întregi sunt special dedicate unor personalități ale istoriei neamului și unor oameni de seamă din comună sau care au trecut pe acolo și au impresionat locuitorii. Între ei, colonelul Gheorghe Berdan, poetul Sergiu Adam, preotul Constantin Cartas, dar și preoți, profesori și rapsozi populari și personalități ale vieții culturale din județele Bacău, Gorj și Dolj oaspeți ai comunei. Nu sunt omise nici unele dintre principalele evenimente organizate tot pentru satele din Glăvănești de profesoara Mariana Gârmacea.



Sumă bogată de invitați la eveniment

La eveniment au fost prezenți subprefectul Gabriel Lupu și mai mulți fruntași ai PNL din județ, primarul Gheorghe Tilibașa, conf. univ. dr. Ioan Dănilă – președintele Societății „Vasile Alecsandri” din Bacău, istoricul Vilică Munteanu, muzeograful dr. Iulian Bucur – de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, Petru Done – secretarul Filialei Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, prof. Ana Marchiș, dar și cele trei fiice ale regretatului poet Sergiu Adam (Oana, Cătălina și Cristina), oaspeți de la Galați, profesori și o mulțime de săteni din comuna Glăvănești.

Saluturi pentru organizatori au fost trimise și de poetul prof. dr. Dimitrie Gherghina – din Craiova și de prof. Marin Arcuș – din Rădinești (Gorj). La eveniment a fost prezent și unul dintre cei doi ultimi veterani de război în viață din comună, George Mâșcă (92 de ani), care a povestit asistenței câteva crâmpeie din felul în care a trecut prin anii celui de Al Doilea Război Mondial.

Inaugurarea muzeului a fost urmată de o slujbă religioasă ținută de preoții din comună.

Omagii și aprecieri de la invitați și de la fiii satului

Despre importanța evenimentului au vorbit, între alții, Vilică Munteanu, Petru Done, Cristina Câmpeanu (fiica poetului Sergiu Adam), Tatiana Galan, Ana Marchiș și primarul Gheorghe Tilibașa. Iar Ioan Dănilă le-a înmânat profesoarelor Mariana Gârmacea și Tatiana Galan medalii ale Societății „Vasile Alecsandri”. Strădania profesoarei Mariana Gârmacea și organizarea muzeului sătesc au fost apreciate și de muzeograful dr. Iulian Bucur.

Cu acest prilej, primarul Gheorghe Tilibașa a înmânat Titlurile de cetățean de Onoare ai comunei Glăvănești urmașilor generalului maior Gheorghe T. Berdan și maistrului militar clasa I Ioan Sandu Teletin.

La final, membri ai Ansamblului folcloric „Privighetorile Zeletinului”, din Podu Turcului, condusă de prof. Nicolae Popa, au susținut un scurt program artistic. Iar veritabilul rapsod Gheorghe Bratu, din Frumușelu, a recitat fragmente din Balada lui Baba Novac.

Eminentele profesoare Mariana Gârmacea și Tatiana Galan sunt cetățeni de onoare ai comunei Glăvănești și autoarele unei laborioase monografii a acesteia.

Mariana Gârmacea: „Am avut mai multe motive să înființez acest muzeu. Unul este că între primii locuitori ajunși în acest sat erau și din din familia mea, familia Pâncescu. Alt imbold a fost cel de a conserva câte ceva din istoria locului și de a face cunoscute personalitățile pe care le-am cunoscut sau descoperit pe aici. Iar cel de al treilea este că am fost studenta marelui istoric, orator și muzeograf Iulian Antonescu. Dar, nu pot uita nici îndemnul mamei mele, care mi-a spus să păstrăm casa părintească fie și doar ca pentru un muzeu.”

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -