marți, 15 aprilie 2025

A doua recalculare a pensiilor, spre final

Cea de-a doua sau mica recalculare a pensiilor, acțiune demarată la 1 septembrie 2024, ar urma să se încheie la 1 martie 2025.

Pentru cei care nu știu, precizăm că este vorba despre luarea în considerare a adeverințelor de sporuri/venituri cu caracter nepermanent (acord global, premii, al teisprezecelea salariu etc.) sau de venituri lunare, brute ori nete, după caz, acoperite din fondul de salarii și realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, pentru care s-a datorat și s-a achitat contribuția de asigurări sociale de stat (CASS), care nu au fost valorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.



Această a doua recalculare, care ar urma să fie finalizată la sfârșitul lunii în curs, se referă la pensionarii cărora, înainte de 1 septembrie 2024, data când a intrat în vigoare Legea 360/2023, le-a fost respinsă cererea sau acțiunea în instanță, prin care solicitau luarea în considerare a sporurilor respective, la stabilirea pensiei.

Beneficiari ai acestei acțiuni vor fi și pensionarii care au depus până la data de 1 septembrie 2024, la Casa Județeană de Pensii (CJP) Bacău, adeverințele cu sporurile respective, neluate în calcul, acordate până la 1 aprilie 2001.

Este vorba despre acele adeverințe care îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate prevăzute de articolele 4 (alineatul 1) și 5 (alineatul 1) din Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr.487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023.

Drepturile recalculate ale acestor două categorii de pensionari se vor acorda începând cu 1 septembrie 2024, dat fiind faptul că ei au făcut demersurile legale și au prezentat adeverințele necesare înainte de această dată. Legea 360/2023 mai prevede că în acest caz pensiile se recalculează din oficiu în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ, respectiv în perioada 1 septembrie 2024-29 februarie 2025.

Regula privind recalcularea a doua este aceeași ca la prima, efectuată până la 1 septembrie 2024. Așadar, în urma recalculării a doua, prin valorificarea veniturilor din adeverințe, va rezulta un nou număr de puncte, care va fi înmulțit cu valoarea punctului de referință (81 lei, în prezent).

Dar, atenție, dacă veniturile totale realizate, înscrise în adeverințe, pentru anumite perioade, sunt sub cele din carnetul de muncă, utilizat la prima recalculare, ar putea rezulta un număr de puncte mai mic și, în consecință, un cuantum al pensiei inferior celui aflat în plată. Și aceasta deoarece la a doua recalculare, se iau în considerare, evident, veniturile din adeverință (și nu cele din carnetul de muncă) pentru perioadele înscrise în aceasta și se va aplica aceeași regulă ca la prima recalculare.

Referitor la aceasta, dintr-un comunicat de presă, transmis redacției noastre de către conducerea CJP Bacău, reținem că: ”În cazul în care, în urma valorificării adeverințelor, rezultă un cuantum mai mic decât cel aflat în plată, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obține un cuantum al pensiei mai mare decât acesta, ca urmare a majorării valorii punctului de referință”.

De altfel, aceleași reguli vor fi aplicate și pentru pensionarii care au depus ori urmează să depună după data de 1 septembrie 2024 adeverințe (întocmite conform formularului prevăzut de Anexa 6 din Legea 360/2023) cu venituri nepermanente, pentru care s-a plătit CASS și nu au fost luate în considerare la stabilirea cuantumului pensiei.

Dar ei vor primi pensia recalculată, în urma valorificării adeverințelor, începând cu luna următoare celei în care s-a înregistrat cererea. Pentru cea de-a doua recalculare, CJP Bacău a înregistrat, începând cu anul 2021, când a intrat în vigoare Ordinul nr.487/2021, și până la începutul acestei săptămâni 4.700 de cereri, însoțite de adeverințe cu venituri nepermanente, pentru care s-a plătit CASS și nu au fost valorificate.

În ceea ce privește prima etapă de recalculare, care a fost încheiată la 1 septembrie 2024, trebuie să spunem, totuși, că, în județul Bacău, în cazul a 1.478 de dosare de pensionare decizia a fost emisă după data menționată mai sus. Este vorba despe dosare cu un grad mai mare de complexitate, care au presupus adaptarea punctuală a aplicațiilor informatice. Cele 1.478 decizii de recalculare sunt în curs de comunicare spre plată.

Să mai notăm că, pentru recalculare, Casa Națională de Pensii Publice a introdus noi aplicații informatice cu formula de calcul prevăzută de Legea 360/2023 și a realizat integrarea tuturor modelelor de calcul anterioare, reușind astfel crearea unei baze de date unitare, care să permită un istoric accesibil pentru toate dosarele de pensionare.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img