Daca intrati in Sectia de Arheologie a Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau o sa vedeti pe un perete un panou gol, pe care se mai observa doar doua urme ale unor dispozitive care asigurau sustinerea unui exponat foarte valoros. Acolo a fost expusa, in 2002, intr-o expozitia permanenta, o spada din bronz veche de 3000 de ani, descoperita la Corbasca.
Intâmplarea
In aprilie 1970 s-a descoperit in mod intâmplator, ca urmare a unor alunecari de teren, in marginea satului Marvila, comuna Corbasca, judetul Bacau, in punctul “Dealul cantonului”, o spada. Descoperitorul, Alexandru Pârâiac, un cetatean al locului, i-a spus arheologului Viorel Capitanu ca spada zacea in argila, cu vârful in sus. Spada (sabie) din bronz, acoperita cu patina de buna calitate, de culoare verde inchis, are un mâner turnat separat, in forma de cupa, de tip Worschach, fixat prin doua nituri si buton lipit prin sudura. Piesa este decorata prin gravura foarte fina, cu motive ornamentale.
Descrierea integrala a desenelor si a tehnicii de imprimare, cât si alte informatii de ordin istoric, arheologic, stiintific sunt publicate pentru prima data in Revista Memoria Antiqvitatis, editata de Muzeul de Istorie din Piatra Neamt, in 1985, sub semnatura arheologului Viorel Capitanu si academicianului Alexandru Vulpe.
Spada are o lungime de 0,592 metri, lungimea mânerului este de 0,052 m, greutate 0,720 kg si a fost inregistrata sub nr. de inventar 6800, in Registrul General al Complexului Muzeal.
“Descoperirea, fie ea si intâmplatoare, este una de exceptie, piesa fiind foarte valoroasa pentru perioada in care a fost incadrata, prima etapa a Hallstatt-ului vechi, sec. IX i.e.n, si provine din centrul metalurgic slovac, activ in acea perioada. Spada, dupa datare, restaurare si punere in valoare, a intrat in patrimoniul Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”, fiind expusa, in siguranta, cu mai multe ocazii” – a declarat Viorel Capitanu, arheolog.
Disparitia
Timp de 22 de ani spada a fost expusa foarte putin, fiind depozitata in mai multe locatii. Abia in 2002, când a fost vernisata expozitia permanenta, la etajul I al Complexului Muzeal “Ion Antonescu”, publicul bacauan a avut ocazia sa o admire in toata splendoarea sa.
Aici intervine prima problema care a nascut unele controverse privind modul de expunere. Unii au fost de parere ca trebuie adoptat trendul european de expunere deschisa, altii, muzeografi si arheologi, si-au manifestat indoiala privind siguranta exponatului. In final, s-a adoptat expunerea deschisa pe un panou vertical, prinsa in doua clame.
Cinci ani a stat spada in expozitie, fiind piesa care atragea vizitatorii dornici sa-i cunoasca povestea si sa-i admire frumusetea. Toata lumea se obisnuise cu prezenta ei in muzeu, zilnic fiind inventariata din ochi de catre supraveghetori. Numai ca in una din zile spada a disparut din expozitie. Se presupune, aveau sa spuna supraveghetorii si directorul institutiei cu ocazia anchetei declansate, ca ar fi disparut in perioada 8-12 august 2007. In acest moment intervine o inadvertenta intre declaratii: Serviciul de Investigatii Criminale – Protejarea Patrimoniului Cultural Românesc al Inspectoratului Judetean de Politie afirma ca disparitia a fost anuntata imediat (de altfel, pe siteul Politiei Române este trecuta data de 8 august 2007), alte persoane din muzeu afirma ca furtul a fost anuntat dupa câteva zile de la constatare.
Soc, surpriza, deruta, lipsa de decizie, frica? S-au emis tot felul de supozitii, insa niciuna nu a fost confirmata.
Multe intrebari, niciun raspuns
Sectia de Arheologie a Complexului Muzeal avea instalata la intrare o camera de luat vederi, de inregistrare. Doar una, in interior nu exista, in acea perioada, asa ceva. Politia a constatat ca instalatia de supraveghere nu a functionat in acea noapte. De ce noapte? De ce nu zi? Nimeni nu a stabilit cu exactitate ziua si ora disparitiei, ele fiind cele declarate de oficialii muzeului.
“Atunci s-a facut multa vâlva pe acest subiect, doar ca nu s-au gasit prea multe indicii la fata locului. In acea noapte sistemul de supraveghere nu a functionat. A doua zi, conform procedurii, obiectul (fotografia si datele de identificare) a fost dat in urmarire nationala si cred ca Politia Româna l-a dat si in urmarire internationala, fiind inregistrata, pe site, la Obiecte pierdute, cu numarul 422. Cercetarile continua, sub supravegherea unui procuror” – spune Paul Leaua, inspector, IPJ Bacau.
Cu ocazia cercetarilor nu s-au descoperit urme de fortare a usilor, amprente si alte indicii care sa conduca la concluzii. La fiecare etaj exista gestionari, care au ca sarcini de serviciu si securitatea exponatelor, declaratiile lor, aflate in dosar, nu aduc prea multe informatii.
Au trecut sase ani de atunci, in Bacau, dar si in alte localitati sunt destui colectionari de asemenea obiecte, care le detin legal sau ilegal, cunoscatorii afirma ca o “investigatie” printre ei ar putea oferi mai multe informatii. Gheorghe Barbu, inspector la Directia de Cultura a judetului Bacau ne-a declarat ca institutiile de cultura, printre care si Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” sunt in subordinea Consiliului Judetean, el organizeaza activitatea, incadreaza persoanal, tot el stabileste, in baza legii, normele interne de functionare. “Ma intrebati de ce acel obiect, valoros prin vechimea lui, dar si prin locul unde a fost descoperit, nu a fost trecut in categoria “tezaur”, conform Legii Patrimoniului. Procedura este destul de complicata, insa, indiferent unde este clasat un obiect de patrimoniu, normele de expunere si protectie sunt identice si trebuie respectate.”
Cert este ca lucratorii Complexului Muzeal nu au demontat panoul pe care a fost expusa sabia, el a ramas acolo pentru a le reaminti, cred, ca in 2007, in imprejurari nici acum elucidate, un obiect de patrimoniu foarte valoros a disparut in mod misterios, fara urma, din custodia lor.