De zeci de ani, inspectorii Directiei de Sanatate Publica bat judetul pentru a vedea, consemna si oferi consultatii cu privire la conditiile sanitare in care trebuie sa se afle scolile, inainte de a suna primul clopotel.
Si anul acesta, din 826 de scoli, din tot judetul, 135 nu au primit autorizatie sanitara de functionare si, rusinos si inadmisibil, scolile isi vor deschide portile pentru inceperea anului scolar. Daca ar fi sa facem un calcul simplu, peste 3000 de elevi nu beneficiaza de conditii minime igienico-sanitare: apa curenta potabila, canalizare, grupuri sociale si mobilier moderne, scoli sigure, circuite functionale, conforme cu normele europene. Ce se intâmpla cu raportul – situatie al Directiei Sanitare? Ajunge in mapa prefectului, a presedintelui Consiliului Judetean, inspectorului scolar general si, cu siguranta, in cea a ministrului invatamântului.
Cine are curiozitatea sa „deshumeze” o asemenea situatie din anii’90, va constata ca aceleasi scoli figureaza fara ASF. Anul trecut erau 80, anul acesta sunt 135 (este posibil ca pâna pe 15 septembrie numarul lor sa mai scada), insa nu am auzit ca macar una din aceste scoli sa fie inchisa. Pur si simplu cineva sa puna lacat si sa nu-l descuie pâna scoala nu intra in normalitate. Ne complacem (se complac) in aceasta situatie care pune in pericol sanatatea si siguranta a mii de copii, pe motiv ca elevii trebuie sa invete carte.
Chiar in orice conditii? N-avem voie, zice Directia Sanitara, nu-s chiar un pericol public, pare a spune presedintele CJ, nu-i treaba noastra, se justifica inspectoratul. Cine raspunde efectiv de aceste anomalii, de aceste atentate cu consecinte grave asupra elevilor? Spune legea: directorul si primarul. Tragem bani europeni pentru drumuri (trebuie si ele), pentru poduri, punti, parcuri etc., mai putin pentru apa potabila, pentru grupuri sociale. De ce? Nu se cuantifica la alegeri, nu se vede, alta-i un drum, un pod. Cred ca trebuie aplicata legea: scolile care nu primesc ASF, sa fie inchise! Fara discutie, fara interventii.
Cu jandarmii la poarta si primarul la stâlp. Atunci sa vezi cum alearga dom’ primar si dom’ director dupa bani, dupa materiale. Sau, primarul din comuna unde veceul scolii este in gradina, nu mai candideaza la viitoarele alegeri. Intr-un an, toate scolile vor fi STAS. O lalaim, gasim motive, mai facem o dezbatere, o dam pe promisiuni, la care suntem mari mesteri, spunem vorbe frumoase in curtea scolii, la deschiderea anului scolar, ba, mai primim si flori, drept multumire pentru grija purtata scolii. Huo!, ar fi mai nimerit.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.