23 ianuarie 2025

A cucerit cinci medalii de aur la un concurs de specialitate în Coreea

Cine s-ar fi gândit că gastronomia poate aduce titluri atât de importante? Acest fapt ne-a fost dovedit de un bucătar băcăuan care a reușit să cucerească cinci medalii de aur la un concurs internațional de „bucătărit” și acum are ambiții foarte interesante. Codruț Rusu, bucătar chef la Valhalla și Boema Events, ne-a povestit despre drumul său spre aceste reușite și despre ce idealuri are pentru viitor. (Fl.Ș.)

„Înainte să ajung în acest domeniu am avut diferite meserii și joburi. După ce am terminat liceul în anul 2000, la «Mangeron», cum îi spune acum, am plecat în Italia unde am lucrat în cu totul alte domenii. În unul din joburile de pe finalul șederii mele în Italia eram distribuitor de detergenți profesionali destinat în special pe segmentul HoReCa.



Așa am avut pentru prima dată contact cu bucătării, bine echipate, am cunoscut bucătari șefi și pur și simplu a început să-mi placă. Așa că am propus unui bucătar șef de la un restaurant să vin să lucrez, măcar să ajut unde e nevoie. Pasiunea deja o aveam. Îmi găteam singur și chiar experimentam, încercam să aduc gusturi noi. În Italia am profesat foarte puțin, m-am întors în țară, mi-am luat inima în dinți și am început să lucrez ca bucătar. N-am făcut cursuri de bucătar atunci. Pur și simplu am vrut să capăt experiență muncind, și așa mi-am dat seama că trebuie, într-un fel, să mă calific. Așa că după vreo trei-patru ani de lucrat în bucătărie m-am dus să fac cursuri.

Până atunci, oriunde am lucrat nu mi s-au cerut hârtii, să spun așa. Produsele mele erau mai grăitoare decât toate hârtiile de calificare. Apoi am facut cursurile și am devenit și acreditat. Cu toate că am primit și aceste hârtii am vrut să merg mai departe. Nu îmi place să rămân la un nivel ci îmi place să evoluez, așa că am încercat să-mi duc cariera mai departe, încercând să aprofundez pe lângă bucătăria tradițională românească și bucătăria franțuzească, italiană, internațională, în general. Astfel, am început practic să descopăr alte rețete, inspirându-mă de la diferiți chefi din lume, majoritatea cu stele Michelin. Aceasta nu însemna că luam rețetele lor așa cum le propuneau ei. Eu doar luam ideea și încercam să o duc mai departe, să-mi pun semnătura în farfurie.

Cât despre tehnicile de gătit, acestea nu pot fi învățate de pe internet. Trebuie să lucrezi cu un chef și să-ți explice anumite lucruri. Eu n-am avut șansa să lucrez cu astfel de chefi, dar am lucrat cu mine însumi. Astfel, tot timpul am inovat și am descoperit tehnici de gătit. În momentul de față, preferata mea este bucătăria tradițională românească pe care îmi doresc să o duc la un alt nivel. Se folosește foarte mult termenul de «reinterpretat», dar după parerea mea nu este corect. Cu toate astea, se pot face foarte multe.

Imaginați-vă o sărmăluță în foaie de varză de Bruxelles, care chiar dacă e mică, prin anumite tehnici poate fi obținută. Să nu mai vorbim de texturi și de gusturi, care sunt cu totul altele. Trecând mai departe, cu ani în urmă l-am cunoscut pe Radu Zărnescu, președintele Euro-Toques, care este o organizație mondială ce se ocupă de arta culinară, de bucătari, pe care îi îndrumă să meargă la concursuri de gastronomie naționale și internaționale. Și așa am ajuns la primele competiții naționale unde m-am descurcat foarte bine.

Am primit apoi o propunere să merg la un concurs în Turcia, la Izmir. A fost o provocare foarte mare pentru mine și am acceptat. Acolo am reușit să câștig două medalii de aur și una de argint la categoriile pește, carne de vită și pui. Aceasta a constituit confirmarea experienței mele pe care am acumulat-o în acești ani și mi-a dat încredere pe mai departe.

Au urmat și alte provocări, cea mai mare fiind anul trecut, în luna mai, când am fost la Seul, în Coreea, unde am participat bucătari din 20 de țări, iar eu am câștigat cinci medalii de aur, la toate categoriile, și Cupa Campionatului de Bucătărie, cupă pe care am câștigat-o împreună cu echipa României formată din nouă bucătari. Următorul pas pe care vreau să-l fac, este să particip la Olimpiada de Gastronomie, care are loc din patru în patru ani, următoare ediție urmând a se desfășura în 2022 la Luxemburg. Și, ce este cel mai important, vreau să duc bucătăria tradițional românească peste hotare, să afle toată lumea ce bunătățuri avem noi.”



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img