În primul trimestru din anul 2023, respective lunile ianuarie, februarie și martie, la Centrul de Transfuzii din Bacău s-au înregistrat un număr de 2158 de donări de sânge (față de 2114 anul trecut), dintre care 712 au fost donatori inițilai (adică cei care donează pentru prima data – față de 632 anul trecut).
Dar, după cum spune dr. Adriana Ghindă, directorul Centrului de Transfuzii Bacău, numărul donatorilor este fluctuant. „De exemplu, în primele zile ale săptămânii, luni, marți, sunt mai puțini. Una dintre condițiile de admitere la donare este să nu consume alcool în ultimile 72 de ore. În schimb, vinerea este cu colectă mare”, a explicat dr. Ghindă. Faptul că au fost mulți donatori la început de an e un lucru bun, pentru că odată cu venirea primăverii, când se începe munca la câmp, sau odată cu perioada de concedii, numărul donatorilor scade, un lucru observat în fiecare an.
Un alt aspect care trebuie luat în considerare este și faptul că odată cu scăderea populației județului, care conform ultimului recensământ a fost cu aproximativ 100.000, și populația activă care poate fi luată în considerare pentru actul de donare este în scădere. Cum această populație este cea între 18 și 60 de ani, coincide cu segmental din care mulți se hotărărăsc să emigreze. Ceea ce iar nu e bine. Cu toate aceste date statistice, cei de la Centrul de Transfuzii consideră că e bine, realizările din primul trimestru din 2023 fiind susținute de colectele mobile. Astfel, în primul trimestru au fost 5 colecte mobile și sunt în planul apropiat cel puțin 3: una la Onești, una susținută de Consilul Județean în parteneriat cu Digi și una a personalului din penitenciar din Târgu Ocna.
„Imediat după Paște vom mai organiza la Auchan o colectă mobile, acolo unde cei mai mulți donatori sunt chiar angajații companiei”, a mai spus dr. Adriana Ghindă care a susținut că întâmpină și anumite dificultăți din cauza lipsei de personal dar și a unei mașini special de transport proprii. În altă ordine de idei, și Centrul de Transfuzii Bacău a trecut prin operațiuni de igienizare, dar problema cea mai mare este că, Centrul funcșionează într-o o clădire cu „bulină roșie”. Așa că….
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.