Încă din primele zile ale lui 2017, băcăuanii au mers la Centrul de Transfuzii al Județului Bacău unde au donat sânge. Dacă în prima zi de colectare, pe 3 ianuarie, s-au prezentat la Centru 23 de persoane, pe 4 ianuarie 47 de băcăuani au donat sânge, iar pe 5 ianuarie, până la momentul vizitei noastre (ora 11.00-n.r.), 25 de cetățeni s-au lăsat pe mâna specialiștilor de la Centrul de Transfuzii.
„Noi am trimis ieri (miercuri, 4 ianuarie-n.r.) trombocite la București pentru că este acolo un caz grav la grupa A pozitiv și se căuta acest tip de sânge în toată țara. Noi am avut și am trimis”, ne-a declarat dr. Adriana Ghindă, directorul Centrului de Transfuzii Bacău, care ne-a specificat faptul că trombocitele sunt valabile doar cinci zile și trebuie ținute la 22 de grade într-un aparat special numit agitator.
„2016 a fost un an bun. Eu sunt foarte mulțumită, în primul rând pentru că a crescut numărul de donatori, prizele (pungile-n.r.) de sânge au fost mult mai multe și am reușit să ajutăm și pe alții”, ne-a mai spus șefa de la Transfuzii, care a precizat că este încântată de faptul că oamenii au început să conștientizeze importanța actului de donare de sânge. Rămânând în zona cifrelor, am aflat că în evidențele Centrului de Transfuzii Bacău sunt aproximativ 15.200 de donatori. Mai interesant este faptul că, dacă în 2014 s-au înregistrat peste 9.000 de donări, colecta a scăzut în 2015 în toată țara în ciuda faptului că a existat cazul „Colectiv”. Comparativ cu 2015, când la Centrul De Transfuzii din Bacău s-au înregistrat 8.490 de donatori, în 2016 s-a înregistrat o creștere, Centrul băcauan raportând un număr de 8.620 de donatori.
„Toate aceste cifre sunt îmbucurătoare și ne dau încredere că suntem pe un drum bun. De aceea ne așteptăm ca anul acesta reușitele noastre să fie și mai evidente”.
dr. Adriana Ghindă, directorul Centrului de Transfuzii