Statistic, fata de anii anteriori, numarul donatorilor de sânge din judetul Bacau a mai crescut. Acest lucru ar trebui sa-i bucure pe pacientii care au nevoie de transfuzie de sânge, precum si pe medici. Si, totusi, in ceea ce priveste stocul de sânge niciodata acesta nu este indeajuns.
„Suntem intr-o crestere de 5-10 la suta a donatorilor, comparativ cu anii trecuti, dar nevoia de sânge este permanenta, ne-a spus dr.Aurelian Ghimis, medic de laborator, directorul Centrului Judetean de Transfuzie Sanguina (CJTS) Bacau. Nu este criza de sânge in momentul de fata, dar niciodata nu poti spune ca-i suficient, deoarece noi trebuie sa trimitem produse sanguine si pentru bolnavii din judetul nostru, internati in clinicile universitare”.
Pe de alta parte, nevoia de sânge depinde foarte mult de cerere, care nu poate fi prevazuta. Este posibil ca intr-o zi sa apara foarte multe cazuri, dintr-o anumita grupa sanguina, care necesita transfuzie si sa nu fie suficient sânge. Atunci se apeleaza la alte centre. De aceea niciodata donatorii nu sunt prea multi.
Multe colecte in teritoriu
Anul acesta, numarul donatorilor a ajuns la o medie lunara de 800. Aceasta inseamna ca zilnic, la CJTS Bacau se prezinta aproximativ 40 persoane pentru a dona sânge. Dar s-a ajuns la aceasta cifra cu eforturi deosebite din partea personalului unitatii medicale. Pentru a atrage cât mai multi donatori, in fiecare luna organizeaza in judet colecte de sânge.
Personalul merge periodic la spitalele din Onesti, Moinesti, Comanesti si Buhusi, precum si in comunele Sascut, Balcani si Racaciuni pentru a recolta sânge de la donatorii fideli din zona si de la alte persoane care doresc sa faca acest gest umanitar. Si aceasta initiativa, devenita de multi ani o obisnuinta, are un real succes.
La colecte din acestea vin si câte 80 de donatori, ceea ce este mult, fata de ce era inainte. De aceea, conducerea CJTS va continua sa organizeze asemenea actiuni. In 10 decembrie va fi o colecta la Buhusi, in 13 decembrie, la Balcani iar in 18 decembrie, la Racaciuni. In ianuarie, va fi o campanie de recoltare a sângelui la Comanesti si Sascut.
Donatorii au, potrivit legii, atât drepturi cât si obligatii. Orice persoana are dreptul de a primi materiale informative privind donarea de sânge, inainte de a face acest lucru. Dupa aceea, la cerere, va primi buletinul de analize cu rezultatul testelor efectuate. Donatorii fideli au dreptul sa beneficieze, gratuit, de examene radiologice pulmonare, biologice extinse si cardiologice.
Ei trebuie sa primeasca tratament substitutiv cu fier, daca se constata un deficit al acestuia sau un sindrom anemic secundar donarilor repetate. Totodata, toti donatorii au dreptul la sapte tichete de masa, la o zi libera de la locul de munca (scoala) atunci când doneaza, precum si la decontarea cheltuielilor cu deplasarea la CJTS ori la abonament pentru transportul in comun, cu reducere de 50 la suta.
Cât priveste obligatiile, donatorii trebuie sa nu consume bauturi alcoolice cu minimum 72 ore inainte de donare, sa se odihneasca in preziua acesteia iar dimineata sa ia un mic dejun echilibrat, fara grasimi, ceai, cafea sau alte bauturi care contin cofeina. Ei trebuie sa fie in stare perfecta de sanatate, sa aiba o tensiune arteriala buna, sa nu aiba hepatita, HIV/SIDA sau orice boala cu transmitere sexuala si nu trebuie sa fie sub tratament. Nu in ultimul rând ei trebuie sa raspunda sincer la chestionarul pe care il vor completa inainte de donare.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.