8 noiembrie 2024

A crescut numarul copiilor neglijati si abandonati

In pofida faptului ca am iesit din recesiune, dupa cum sustin economistii, numarul copiilor care sunt neglijati, abuzati sau abandonati este in crestere. In judetul Bacau, in acest an, au intrat in sistemul rezidential 88 de copii: 5 au ajuns la diverse asociatii sau fundatii, iar diferenta, in centrele de ocrotire ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau, fiind preluati din familiile naturale. Daca facem o medie, mai mult de 7 copii pe luna au ajuns in centre.

Minorii au fost institutionalizati din cauza ca erau malnutriti, aveau parinti alcoolici si extrem de saraci, care nu erau in stare sa-i ingrijeasca, dar si din cauza ca, la nivelul comunitatilor, lipsesc serviciile sociale primare care sa fi venit in sprijinul acestor familii si sa previna abandonul.



„Trebuie sa gasim o solutie ca sa ajungem cu serviciile cât mai aproape de familie, arata Sorin Brasoveanu, directorul general al DGASPC. Toate aspectele sunt importante, de la dreptul la identitate, care se concretizeaza in existenta certificatului de nastere, dreptul la sanatate, care incepe cu inscrierea la un medic de familie, caci unii copii nu sunt dusi de parinti la medic, dar altii nu sunt primiti, si pâna la consilierea si constientizarea parintilor asupra acestor drepturi.”

Si parintii trebuie educati

Din cei 88 de copii, 37 se afla, in prezent, in cele doua centre de primire in regim de urgenta (CPRU si Adapostul de Zi si de Noapte „Morcoveata”). In afara de cei 88, alti 68 de minori au intrat in reteaua de asistenti maternali profesionisti. Dintre acestia, 33 de copii au fost preluati din unitatile sanitare ale judetului Bacau, restul fiind adusi din familiile naturale. In 2013, au fost 56 de intrari in sistemul rezidential, iar in 2014 – 88, prin urmare s-a produs o crestere de peste 30 la suta a numarului de copii pentru care s-a instituit o masura de protectie speciala. La asistentii maternali profesionisti, au ajuns 62 de copii, anul trecut, iar, in 2014, cu doar 6 in plus.

DGASPC Bacau are un proiect derulat in parteneriat cu UNICEF, in cadrul caruia au fost identificati mii de copii neglijati, proiect care va continua in 2015. Pe lânga serviciile destinate copiilor, proiectul se ocupa si de parinti, oferindu-le consiliere, caci lipsa educatiei are efecte mai grave decât lipsa resurselor. Sorin Brasoveanu arata ca foarte importanta e cooperarea actorilor sociali: „Acolo unde comunitatile au fost interesate de educarea copiilor si a adultilor, oferind servicii gen «scoala dupa scoala» si de consilierea familiei, unde invatatorul, dirigintele, medicul de familie, preotul s-au implicat si au colaborat, numarul copiilor neglijati e mult mai mic.”

„Daca eu insumi am fost neglijat sau abuzat in copilarie, voi repeta acest comportament, ca adult, in relatia cu propriii copii. Ca sa nu repete acest model, parintii au nevoie de educatie. O alta problema e lipsa specialistilor in comunitate. Multe primarii nu pot face angajari, iar cele care pot incadra personal nu pot oferi salarii motivante.”
Sorin Brasoveanu, director general DGASPC Bacau




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014