Copiii neglijati grav de parinti, parasiti sau abuzati sunt preluati de serviciile sociale in regim de urgenta. Desi nivelul de trai, dar si accesul la informatii a crescut, numarul copiilor care intra „in sistem” nu scade. „Se constata o crestere a numarului de copii neglijati, victime ale violentei familiale sau abandonati de familie”, arata Sorin Brasoveanu, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC).
La 31 decembrie 2013, numarul copiilor cu vârsta de 0-2 ani ocrotiti la asistenti maternali profesionisti (AMP) era de 587, pentru ca dupa sase luni, mai exact la 30 iunie, sa fie de 606. In centrele rezidentiale, numarul asistatilor minori a crescut de la 417 la 420, cei preluati fiind copii cu hidrocefalie si spina bifida.
„De aceea, ne-am stabilit doua prioritati importante: sa intarim capacitatea administratiei publice locale de a gestiona problemele sociale si de a preveni agravarea situatiei familiilor aflate deja in dificultate si sa finalizam inchiderea centrelor mari pentru a crea servicii alternative”, declara directorul DGASPC Bacau. La ora asta, singurul centru mare ramas in functiune e „Henri Coanda” de la URA.
Acesta ocroteste 80 de beneficiari, intre care sunt si 22 de perechi de frati. Copiii vor fi evaluati individual, solutiile urmând sa fie, de asemenea, individuale: reintegrarea in familia naturala sau largita, ocrotirea la AMP, plasament in alta familie sau in centre apartinând unor ONG-uri.
Bacaul ar putea deveni „judet pilot”
Intarirea capacitatii primariilor de a interveni se face prin dezvoltarea de „servicii comunitare integrate”. E un lucru stiut de multa vreme, intrebarea e de ce nu s-a facut pâna acum? Din cauza ca, desi exista cadrul legal, nu exista personal, afirma Sorin Brasoveanu: „Nu exista asistenti medicali comunitari, nu exista mediatori scolari, nu exista asistenti sociali!”
E vorba de a respecta trei drepturi fundamentale ale copiilor: dreptul la viata si sanatate, la familie si la educatie. Un alt instrument de prevenire ar fi „consiliile comunitare consultative”, dar nici acestea nu functioneaza. Asadar, care e solutia?
„Am discutat cu Ministerul Muncii si cu UNICEF despre posibilitatea implementarii unui proiect pilot privind pachetul minim de servicii sociale care, daca ar exista, ar preveni separarea copilului de familie si eventualele cazuri de neglijare sau abuzare. Urmeaza ca proiectul sa fie implementat intr-un judet si noi speram ca acesta sa fie judetul Bacau”, a declarat Sorin Brasoveanu.
El se va intâlni, saptamâna viitoare, cu Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF in România, ceea ce ar putea fi de bun augur pentru DGASPC, mai bine-zis pentru copiii aflati in dificultate, care ar beneficia de acest proiect.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.