In punctele de difuzare a presei din Bacau si din tara, cititorii fideli dar si ocazionali pot cumpara numarul dublu (551-552), pe luna august, al revistei de cultura ATENEU. De pe coperta de prezentare, am retinut câteva titluri, care pot indemna cititorul la o lectura agreabila, instructiva, iar altele de o mai mare profunzime in abordarea subiectelor.
Pentru cei care sunt interesati in continuare de subiectul “Vasile Alecsandri”, pot citit un interesant interviu cu prof.univ.dr. Maria Platon (Iasi), luat in maniera-i caracteristica, de conf. univ. dr. Ioan Danila, cu titlul “Alecsandri s-a nascut acolo unde trebuia sa se nasca”. Autorul porneste in investigatia sa (interviul este mai mult o ancheta) de la teme stabilite dinainte, la care vrea neaparat raspunsul dorit. Nu-i lasa interlocutoarei (profesor care a predat mai multi ani in Franta) nicio clipa de relaxare, intrebarile curg peste raspunsuri, grabit sa poata consemna absolut tot ce si-a propus, si inca ceva pe deasupra. Incitant si interesant, interviul aduce multe informatii inedite despre poet, opera, receptarea lui, mai ales in mediul academic din Franta, cât si despre controversatul loc de nastere al poetului.
Tot despre Vasile Alecsandri, de la a carui moarte se implinesc 125 ani (nascut 21 iulie 1821, decedat – 22 august 1890), scrie si Cornel Galben, o incursiune in biografia si opera poetului, prozatorului, dramaturgului si diplomatului de la Mircesti. In aceste zile, dominate de canicula, seceta si festivaluri, institutiile bacauane de cultura nu si-au gasit ragaz si pentru a marca aceasta data, macar cu o poezie recitata la statuia din centru sau pe treptele (rusine!) casei darapanate in care se presupune ca s-a nascut Vasile Alecsandri.
Valoroase contributii la bibliografia lui George Bacovia aduce, si in acest numar, Nicolae Scurtu: “Intregiri si precizari la bibliografia lui George Bacovia”. Excelentul (de data aceasta) gazetar Ioan Danila preda redactiei o emotionanta poezie a unei dintre fiicele poetului Sergiu Adam (Cristina Câmpeanu), citita la Biserica din Frumuselu, satul natal al “insinguratului Sergiu Adam”, la implinirea a sase luni de la intrarea in eternitate a scriitorului, fost redactor sef al Atenelui. Aschia, pare a spune I.D., nu sare departe de trunchi.
Poezie, multa poezie, proza, dar si critica literara (Vasile Spiridon, Adrian Jicu, cu o excelenta “critica feminina”, Marius Manta), despre iubire (Dan Patrusca), “subteranele” dostoievskiene, descoperite de Ion Fercu, filozofie (Stefan Munteanu). La “cronica traducerilor”, Ionel Savitescu propune “Viata Evei Braun”, prietena, metresa si sotia, pentru numai 36 de ore, a lui Adolf Hitler. Carmen Mihalache a fost la Gala Vedetelor de la Buzau, de unde se intoarce cu o spumoasa si densa cronica de eveniment. Un numar (doua) nu de vara, de vacanta, cum s-ar putea crede, ci o editie in “stilul casei”, a unei reviste care isi respecta cititorul si blazonul.
Revista Ateneu se distribuie si prin reteaua societatii DESTEPTAREA.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.