8 ianuarie 2025

A aparut Revista ATENEU, editia lunii martie

Un interviu fabulos cu un actor fabulos semneaza Rodica Lazarescu in Revista Ateneu, editia din luna martie: “Un actor nu trebuie sa faca roluri, ci sa reconstituie destine” este titlul, iar interlocutorul nimeni altul decât actorul Dorel Visan. Doua pagini de festin cultural cu un om care a marcat teatrul si cinematografia din ultimii 50 de ani. Interviul este singura modalitate de a te apropia de sufletul unui om, pare a fi motto-ul scriitoarei si ziaristei Rodica Lazarescu, ilustrat cu brio si in inteviurile publicate in cartea “La ora confesiunilor”, aparuta la Focsani, in 2015.

Intrebari si raspunsuri deopotriva, care scriu impreuna o istorie vie a literaturii, teatrului si cinemtografiei românesti, din ultimii 50 de ani. “O opera de arta are succes numai daca are legatura cu viata”, “Nu se poate shimba nimic daca nu tii cont de ce au facut cei dinaintea ta…”, “Un fapt de cultura, daca nu emotioneaza si daca nu are dialog cu stramosii, nu e nimic”, “Actorul nu trebuie sa fie modern, actorul trebuie sa fie universal” sunt doar câteva subtitluri – idei ale interviului din pag.12-13.



Un alt titlu atrage atentia in pg. 19: ”România risca sa-si piarda identitatea culturala daca renunta la ceea ce detine deja”, fiind esenta unui scurt interviu cu Virgil-Stefan Nitulescu, director general al Muzeului National al Taranului Român, semnat de conf. univ.dr. Ioan Danila, in care subiectul este Casa Alecsandri din Bacau si destinul ei tragic.

La perna cu ace, de la pag.16, Vasile Spiridon prezinta cartea lui Adrian Alui Gheorghe, “Laika” (Editura “Cartea Româneasca” 2014), un roman al carui subiect nu este o noutate, viata din sanatoriile de boli mintale din perioada comunista, aici fiind vorba de cel de la Glod, de lânga Bucuresti. Profesorul Liviu Chiscop aduce in prim plan o carte care, nu numai prin titlu, poate surprinde: “Sfânta tinerete legionara – Activismul fascist in România interbelica”, autorul fiind Roland Clark, profesor de istorie moderna europeana la o universitate americana, tradusa de Marius-Adrian Hazaparu, Editura Polirom Iasi. Cronici teatrale (“Deturnarea unei comedii” – Carmen Mihalache, “Un barbat si oriscâte femei…” – Val Manescu), poezie, reviste, mondo muzica, cu Liviu Danceanu, despre vii si despre morti la rubrica varia, doua eseuri semnate de prof. Constantin Calin.

Am lasat la urma polemica amicala dintre Marius Manta si Dan Persa, colegi de redactie, pe marginea recentului volum semnat de cel de-al doilea: “Si eu am scufundat Atlantida”, deoarece poate fi cap de lista in preferintele cititorului.
Revista ATENEU se gaseste in toate punctele de difuzare ale societatii DESTEPTAREA.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img