5 noiembrie 2024

A aparut Ghidul pagubitilor societatii de asigurari Astra

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat, pe site-ul propriu si pe pagina sa de Facebook, „Ghidul pentru consumatori. Situatia Astra”, care include si un set de întrebari si raspunsuri pentru situatii frecvent intâlnite in cazul societatii Asigurare-Reasigurare Astra, pentru care Autoritatea a decis retragerea autorizatiei de functionare si a solicitat intrarea în procedura de faliment a acesteia.

Lista potentialilor creditori de asigurari (asigurati, beneficiari ai asigurarii sau persoane pagubite in cazul asigurarii de raspundere civila) se va publica de Fondul de Garantare a Asiguratilor – FGA pâna la sfârsitul lunii septembrie. Persoanele care nu se regasesc in lista se pot adresa direct FGA.
Conform legii, falimentul unei societati de asigurare este hotarât de o instanta judecatoreasca, iar FGA va efectua platile catre creditorii de asigurari de la data ramânerii definitive a hotarârii privind deschiderea procedurii de faliment, in limita plafonului legal, de 450.000 de lei/creditor de asigurare.



În situatia unor daune produse anterior deciziei ASF si pentru care a fost deschis dosar de dauna la asigurator, dar si în situatia producerii în viitor a riscurilor asigurate în perioada de valabilitate a contractului de asigurare, asiguratii/beneficiarii asigurarii/ persoanele pagubite se pot adresa FGA.

Cererile de plata se depun la FGA

Decizia ASF in cazul Astra a fost publicata in Monitorul Oficial pe 31 august, iar cererile de plata trebuie depuse nu mai târziu de 90 de zile de la data ramânerii definitive a hotarârii de deschidere a procedurii falimentului. Creditorii se pot adresa FGA si ulterior, daca dreptul de creanta s-a nascut dupa data ramânerii definitive a hotarârii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment.
Cererile tip vor fi puse la dispozitie de Fond, insa acesta va incepe sa plateasa doar dupa ce va exista o decizie definitiva in justitie cu privire la falimentul Astra. Acest lucru ar putea dura inca 3-4 luni, daca asiguratorul contesta in justitie hotarârea de deschidere a procedurii de faliment. ASF prezinta, in ghidul mentionat, si pasii care trebuie urmati in acest caz.

Cine poate solicita despagubiri de la FGA?

Poate cere despagubiri orice persoana asigurata, un beneficiar al asigurarii sau un pagubit (in cazul asigurarii de raspundere civila) – se mentioneaza in ghidul ASF. In ceea ce priveste contractele de asigurare incheiate cu Astra, acestea sunt valabile pâna la data expirarii sau pâna la data denuntarii acestora – se subliniaza in ghid.

Plata va fi efectuata in lei, pentru creantele certe, lichide si exigibile, prin intermediul postei sau al unei banci autorizate de BNR.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri