Complexul Muzeal “Ion Borcea” Bacau este partener la un proiect european de mare anvergura, “Dialoguing Museums For a New Cultural Democracy, la care mai participa doua ONG-uri din Italia, Muzeul Civic de Zoologie din Roma si Melting Pro Rome, Muzeul de Stiintele Naturii din Valencia – Spania, Muzeul ”Grigore Antipa” din Bucuresti.
Activitatea a inceput in noiembrie 2012 si se va finaliza in noiembrie 2014. Fiecare dintre institutiile partenere a desfasurat câte un proiect pilot, cu parteneri sociali locali. Complexul “Ion Borcea” a avut drept tinta parteneri in vârsta de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului – Centrul de Asistenta Rachitoasa si Fundatia “Brâncoveanu” Bacau, persoane care, de obicei, nu intra in muzee.
De altfel, implicarea adultilor in domeniul invatarii pe tot parcursul vietii si cresterea rolului educatiei adultilor sunt prioritati ale Uniunii Europene.
“Impreuna cu ei am dezvoltat acest proiect, care are ca finalitate 25 de povesti digitale, in care am impletit experienta lor de viata cu tehnica, cu stiinta, invitându-I la muzeu, unde au avut interesante discutii pe diferite temede interes, cum ar fi plantele medicinale, ecosistemele, vârfuri celebre ale unor munti etc.
La rândul nostru, ne-am deplasat la centrele unde sunt ocrotiti sau isi desfasoara activitatile, i-am stimulat si incurajat sa spuna povesti din viata lor, din experienta de viata, dupa care, cu o metodologie noua, pe care am introdus-o si in România, denumita Digital Storytelling (DS), am inregistrat vocile, am folosit ilustratii din arhiva personala a fiecaruia, dupa care vor fi ridicate pe Website-ul Proiectului, traduse in limba engleza, pentru a fi accesibile in toata lumea”, ne-a precizat Gabriela Gurau, manager al Complexului Muzeal “Ion Borcea”.
Rezultatele, povestile digitale au fost apoi prezentate subiectilor, intr-un cadru intim, autorii primind diplome si felicitari. La final, acestea vor face obiectul unui manual de bune practici, in cele trei limbi, la care vor fi adaugate concluziile fiecarui partener, ale specialistilor din ONG-urile din Roma, specializate in management cultural.
Manualul in limba româna va fi lansat in Bacau, in cursul lunii noiembrie si va fi difuzat in institutiile de profil din judet.
In Bacau, proiectul a fost coordonat de Gabriela Gurau, Ortansa Jigau, Anca-Virginia Sava-Gaina si Bogdan Barabas.