3 ianuarie 2025

Un detinut bacauan a obtinut despagubiri de la CEDO pentru conditiile din arest

Un detinut bacauan a obtinut in aceasta vara despagubiri morale de la CEDO, de 3.300 de euro, dupa ce a reclamat conditiile mizerabile din arestul Politiei si Penitenciarul Bacau.

Gabi Ainald Mihailescu (43 ani) din Bacau, aflat in Penitenciarul Vaslui, a facut, zilele acestea, o cerere la Judecatoria Vaslui prin care solicita obligarea statului român, prin Ministerul de Finante, la plata despagubirilor stabilite de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) la inceputul lunii iulie, mentioneaza, intr-un articol, corespondentul din Vaslui al ziarului Adevarul.



Mihailescu a fost condamnat, in 2012, la 10 ani de inchisoare, pentru trafic de persoane. In acelasi an, detinutul bacauan a facut plângere la CEDO in care reclama conditiile mizerabile din arestul IPJ Bacau si Penitenciarul Bacau si incalcarea flagranta a celor mai elementare drepturi, cum ar fi asistenta medicala. In cererea trimisa la CEDO, detinutul acuza ca in perioada arestului preventiv nu i s-ar fi permis sa urmeze un tratament de specialitate, nici macar cu medicamente aduse de sotia sa, si din aceasta cauza si-ar fi pierdut vederea.

Acuzatiile sunt legate si de conditiile din arestul IPJ si penitenciar. Mihailescu sustine ca a fost tinut la un loc cu detinuti fumatori, fapt ce i-ar fi afectat sanatatea, ca a fost nevoit sa doarma pe jos pentru ca nu existau suficiente paturi, pe saltele foarte vechi si mizerabile, fara lenjerie, patura sau perna si sa manânce pe podea, intrucât celulele nu erau mobilate.

Detinutul povesteste ca a fost obligat sa suporte conditii de detentie inumane in celule supraaglomerate care se inundau frecvent cu dejectii, atunci când conductele de baie si wc-uri se defectau. La fel ca multi alti detinuti incarcerati in Penitenciarul Bacau sau aflati doar in tranzit, Mihailescu vorbeste in plângerea facuta la CEDO si despre plosnite, dar si despre mâncarea stricata. CEDO i-a dat câstig de cauza, dar nu a admis despagubirile cerute de el, de 3,5 milioane euro, ci doar 3.300 de euro.

Si ceilalti detinuti au avut de suferit, este concluzia CEDO

CEDO arata ca „în temeiul articolului 3 al Conventiei Europene, statul trebuie sa se asigure ca o persoana este detinuta în conditii care sunt compatibile cu respectarea demnitatii sale umane”. In opinia instantei europene, lipsa spatiului într-o celula de închisoare este inclusa in categoria „conditiilor de detentie degradante”.

„Chiar si la gradul de ocupare prezentat de Guvern, spatiul de locuit al reclamantului în timpul perioadelor petrecute în custodia politiei si Penitenciarului Bacau pare sa fi fost în mod regulat sub 4 mp, uneori chiar la nivelul de 1,8 mp. Curtea observa ca, potrivit dovezilor disponibile, celulele de politie nu au avut nici mobilier, cu exceptia paturilor. În plus, din câte se pare, conductele de apa care curg din tavan în inchisoarea din Bacau nu au fost reparate pâna în august 2012.” Prin urmare, CEDO concluzioneaza ca nu doar Mihailescu a avut de suferit in detentie, in acea perioada, ci si ceilalti detinuti.

„Curtea a constatat în mod frecvent o incalcare a articolului 3 al Conventiei din cauza lipsei de spatiu acordat detinutilor si alte conditii nesatisfacatoare. Curtea considera ca suferinta si frustrarea reclamantului nu pot fi compensate prin simpla constatare a unei încalcari. Facând o evaluare în mod echitabil, Curtea acorda reclamantului 3.300 euro cu titlu de prejudiciu moral”, se arata in hotarârea CEDO. Statul român trebuie sa plateasca aceste despagubiri in termen de trei luni de la data la care hotarârea ramâne definitiva.

Penitenciarul are grija chiar si de numarul de calorii din mâncare

Reactia reprezentantilor Penitenciarului Bacau la toate aceste acuzatii si constatari ale CEDO este mai mult decât bizara. Niciuna dintre toate aceste probleme nu este confirmata. Din contra, citind comunicatul trimis de Penitenciar, ai spune ca detinutii au parte de conditii excelente – pat individual, saltele, perne, lenjerie de pat si paturi, camerele de detentie sunt prevazute cu fereastra, ce permite iluminatul natural si aerisirea, spatiu pentru depozitarea alimentelor si pentru servit masa.

Mai mult decât atât, „Normele de hrana sunt concepute astfel încât sa asigure numarul de calorii aferente (2855 calorii), iar distribuirea zilnica a hranei în sectiile de detinere se face în prezenta supraveghetorilor aflati în serviciu. La blocul alimentar, unde se prepara hrana detinutilor, se consemneaza zilnic aspecte legate de calitatea hranei si respectarea conditiilor igienice sanitare, aceasta fiind verificata din punct de vedere organoleptic de un cadru medical si de directorul locului de detinere si degustata de un reprezentant al persoanelor private de libertate înainte de servirea acesteia.

Igienizarea camerelor de detinere se realizeaza permanent si la nivelul unitatii nu a fost semnalata o infestare continua cu insecte parazite de tipul plosnitelor.” – inspector principal Madalina Matasaru, purtator de cuvânt Penitenciarul Bacau. Legat de problemele oftalmologice ale lui Mihailescu, reprezentantii Penitenciarului sustin ca „au fost identificate la momentul încarcerarii în sistemul penitenciar, acestea fiind dobândite în perioada de dinaintea arestarii”.

 
IPJ Bacau: „I s-a asigurat pat, saltea, patura, cearceaf si perna”

In replica, oficialii de la Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Bacau sustin ca detinutul care s-a plâns la CEDO a avut parte de aceleasi conditii de detentie ca si ceilalti incarcerati in Arest si ca nu s-a inregistrat nicio reclamatie in acest sens.

„Acesta s-a aflat intr-o camera cu persoane majore si nu a depus nicio solicitare referitoare la repartizarea intr-o alta camera. Dreptul la vizita cu familia pe perioada incarcerarii a fost asigurat petentului saptamânal, beneficiind de 4 vizite pe toata perioada detentiei sale (o luna), primind de la familie ce a solicitat si avea dreptul”, se arata intr-un raspuns oficial remis de IPJ Bacau la solicitarea cotidianului Desteptarea.

Politistii mai spun ca acesta nu a cerut sa fie examinat medical, dar ca in urma consultatiilor acordate de catre medicul unitatii si a recomandarilor primite, el a fost escortat la Spitalul Judetean Bacau, unde a beneficiat de investigatii medicale de specialitate in sectiile Oftalmologie si Psihiatrie. (G.P.)



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img