3 ianuarie 2025

Apollon, liderul bacauan al pietei imobiliare, a implinit 14 ani

– cunoscuta agentie are, insa, si vocatie de lider national, dovedita de locurile ocupate in topuri

Cu exact 14 ani in urma, inginerul Florin Popovici punea, in Bacau, piatra de temelie a ceea ce avea sa devina, nu peste mult timp, liderul local al pietei imobiliare. Aceasta este Agentia imobiliara Apollon Group, infiintata in ziua de 7 septembrie, si care poate fi numarata printre liderii nationali de piata. Vocatia de lider in România a fost deja confirmata in anul 2007, când Apollon a ocupat locul 1 in topul companiilor imobiliare (conform Topului National al Firmelor Private) si reconfirmata in anul 2013, când a ocupat locul al treilea in Top Afaceri România 2013.



Inginer de profesie, cu o practica de câtiva ani in industria petrochimica, apoi ca angajat al Camerei de Comert si Industrie din Bacau, un timp chiar agent imobiliar la firme carora le-a devenit ulterior concurent, Florin Popovici nu a ezitat, in anul 2001, sa schimbe total macazul, sa-si ia, cum se spune, soarta in propriile mâini si nu oricum, ci intr-un domeniu aproape inedit pentru experienta sa: tranzactiile imobiliare.

„S-a intâmplat in momentul in care am simtit ca nici la Camera de Comert nu mai mergea treaba, din punct de vedere al câstigului personal – spune intreprinzatorul. Eram foarte tânar si chiar ma gândeam sa-mi caut de lucru in strainatate. Mi-a placut ce am inceput, am gasit in imobiliare o munca dinamica, in care nicio zi nu seamana cu alta, in care interactionezi cu oamenii si tot timpul ai alte solicitari.”

Primul pas, firesc, Florin Popovici l-a facut cu denumirea noii firme, pentru care s-a inspirat din mitologia greaca si romana, de unde a ales numele zeului Apollo, zeul zilei, al luminii si al artelor, protector al poeziei si al muzicii, conducătorul corului muzelor, personificare a Soarelui, zeul invocat în călătorii de cei care navigau pe mare, dar care proteja si orasele si noile constructii. Alegere inspirata, din moment ce acum Agentia Apollon a ajuns la o cota de piata de circa 5%, cu sperante mari ca se va putea ajunge si la 10%.

Franciza – o abordare la nivel national

“Pâna acum, am fost atent mai ales la piata nationala, unde am deschis, in franciza, mai multe reprezentante, in Bucuresti, in Cluj-Napoca, Brasov, Onesti si Iasi, ultima fiind deschisa, recent, in Ploiesti. Am cautat piete mai mari, pentru ca in Bacau o agentie cu prea multi lucratori nu are ce face. Am avut si 18 agenti la un moment dat. Ramân la ideea de a deschide mai multe puncte de lucru in Bacau, pentru a fi mai aproape de clientii nostri, dar o mai analizez.”
Florin Popovici, membru fondator al Apollon Group

Strategia afacerii in franciza a fost bine instrumentata. In toate reprezentantele, Apollon lucreaza cu tehnologie noua, cu program CRM (Control Resource Management – program de management al relatiilor cu clientii), prin care se usureaza si munca agentului si prin care ofertele clientilor devin foarte vizibile. Chiar agentia are propriile site-uri, unele de nisa, pe care plaseaza ofertele, dar foloseste si site-urile dedicate acestei piete.

Piata imobiliara bacauana este inca haotica

Piata bacauana, cu circa 100 de agenti imobiliari, este inca una haotica, iar telul celor de la Apollon este sa-i adune sub aceeasi umbrela, in aceasta toamna. O analiza de piata, facuta de Apollon pe zone, pe apartamente vechi si noi, pe numar de camere si suprafata utila, arata ca in anul 2013 preturile au scazut cât in 2011 – 2012, dar in 2014 scaderea s-a temperat, doar cu un 3% in medie. Preturile au ajuns la nivelul anului 2005 – 2006.

In luna august, in care s-au intors acasa masiv cei plecati la munca in strainatate, au aparut foarte multe cereri de cumparare de locuinte. Iar preturile s-au cantonat mai ales in intervalul 20.000 – 30.000 de euro, pentru apartamente mai ales in zona de sud a orasului, nu de nord, unde sunt locuinte mai noi. Piata pare ca se aseaza.

Dar Florin Popovici crede ca piata din Bacau inca nu este ordonata: „Se fac inca multe tranzactii dupa ureche si exista inca un interes scazut pentru pregatire profesionala in domeniu. Un agent imobiliar bine organizat, educat, format, poate avea lejer loc aici. In Bacau doar cinci-sase agentii imobiliare pot fi socotite importante si care lucreaza corect.”

Consiliere, brokeraj, educarea clientului

Agentia imobiliara, ca in oricare alt domeniu, este o afacere care trebuie urmarita indeaproape, iar Florin Popovici, in ultimii ani, s-a dedicat mai mult acesteia.

“Ne adresam clientilor care cred in principiul specializarii si care isi doresc o colaborare eficienta cu un partener de incredere in tranzactionarea imobiliara (vânzare, cumparare sau inchiriere). Serviciile noastre indeplinesc cerintele clientilor nostri si iau in calcul nevoile acestora, garantând astfel succesul oricarei tranzactii imobiliare. Succesul de care se bucura Apollon are la baza principiile dupa care se ghideaza: calitate, planificare strategica si responsabilitate, angajament fata de clientii nostri, inovatie dar si know-how-ul pietei imobiliare.”
Florin Popovici, membru fondator al Apollon Group

Apollon asigura servicii complete de brokeraj imobiliar. De când a deschis, acum 14 ani, a acordat prioritate deosebita ascultarii clientilor si a abordat cele mai bune metode de a se intâlni cu nevoile lor. Sunt servicii gratuite. Clientii, vânzatori sau cumparatori, raspund la chestionare specifice, apoi raspunurile lor sunt analizate si discutate cu brokerul. Aceasta aduce avantaje si muncii agentului imobiliar.

”Noi vorbim de calificarea agentului iobiliar, dar foarte importanta este si calificarea clientului – este de parere Florin Popovici. Un anume nivel de educatie trebuie facut si in acest sens, sa poti vorbi aceeasi limba cu un client. Noi monitorizam gusturile si pretentiile unui client, iar fiecare client are intocmita o fisa a lui, metoda care cred ca este si ea unicat in Bacau. Este important sa-ti cunosti clientul. Iar dintre acesti clienti noi ramânem numai cu cei pe care ii numim «calificati», adica oameni care stiu ce vor, sunt interesati de tranzactie si nu vând sau cumpara oricum. Iar noi trebuie sa-l convingem pe client ca pachetele noastre de servicii sunt cele mai bune.”

Echipa care sustine deviza companiei: ”Apollon – cea mai buna adresa”
Echipa care sustine deviza companiei: ”Apollon – cea mai buna adresa”

Satisfactia profesionala cere sacrificii

Calitatea nu este simplu de atins. Presupune multa munca si destule cheltuieli. De aici si comisioanele pe care un agent imobiliar care se respecta este nevoit sa le practice. „Dar – opineaza Florin Popovici -, orice lucru bun costa, iar noi ar trebui sa stim ca nu avem atâtia bani sa cumparam ieftin, cum se spune. Iar calitatea serviciilor le asiguram in primul rând prin calitatea echipei cu care lucram. Pentru mine mai este, insa, un factor important de luat in calcul: intelegerea de care m-am bucurat in propria familie, vizavi de cât de mult timp si resurse am dedicat afacerii, in detrimentul vietii de familie. Motiv penru care trebuie sa-i multumesc, in primul rând, sotiei mele.”
Petru Done

Academia Apollon – unicat pe piata imobiliara
In anul 2006 Florin Popovici a lansat un ONG, Centrul de Evaluare, Consultatii si Afaceri Imobiliare, care acum a devenit Academia Apollon, unicat in judetul Bacau. Aici organizeaza cursuri pentru pregatirea agentilor imobiliari din toata tara, pentru un domeniu in care diferenta o face tocmai educatia profesionala.

„A trecut perioada in care tranzactiile se faceau cam de la sine – spune antreprenorul. Faceam 10 – 12 tranzactii pe luna fara eforturi. Apogeul a fost in 2007 – 2008. Odata cu criza economica reculul s-a simtit. Munceam de doua ori mai mult, câstigam de doua ori mai putin. Au scazut si comisioanele percepute.

Dar in perioada de crestere a pietei m-am specializat in domeniu. Am urmat un curs de evaluator ANEVAR (evaluarea proprietatii imobiliare).” Florin Popovici a lucrat si pentru organizarea UNAI – Uniunea Nationala a Agentiilor Imobiliare, chiar in vremea in care asocierea pe aceasta piata era obligatorie. Acum nu mai este obligatorie si au mai aparut si alte asociatii de profil.

„Prin asociatie – spune Florin Popovici – am vrut sa educam piata imobiliara, sa o organizam, lucru care nu prea s-a putut, poate si datorita unui cadru legislativ defectuos. Noi credem ca agentiile imobiliare trebuie sa aiba un anumit statut, o anumita dotare, sa poata oferi servicii de calitate clientilor.”



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img