Anchetatorii sustin ca, in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani, in care sunt cercetati opt oameni de afaceri, printre care si Laurentiu Eugen Ganea (consilier judetean din partea PDL), prejudiciul estimat creat statului de catre societatile beneficiare depaseste 2,2 milioane euro. Doar afaceristul Florentin Gorea (considerat liderul grupului) a fost arestat preventiv de prima instanta, urmând ca, pe 8 septembrie, sa se judece, la Curtea de Apel, contestatiile depuse de Gorea si DIICOT.
La sfârsitul lui 2012, Fiscul bacauan a facut o sesizare penala impotriva oamenilor de afaceri cercetati in acest dosar.
În urma inspectiei fiscale efectuate pentru perioada 10.12.2007 – 30.06.2012, s-a constatat ca una dintre firmele controlate de Florentin Gorea, SC GF Brand SRL Bacau, a diminuat TVA-ul si impozitul pe profit datorat bugetului de stat prin înregistrarea în evidentele contabile a unor operatiuni fictive de vânzare catre mai multe societati. Aceste firme fie nu au înregistrat facturile respective, fie erau inactive sau în procedura de lichidare/dizolvare, din perioadele anterioare datelor facturilor, ori nu figureau în evidenta Finantelor.
Inspectia fiscala a scos la lumina faptul ca administratorul SC GF Brand SRL Bacau si împuternicitul legal Florentin Gorea au efectuat deduceri fara drept de TVA, în suma totala de 4.944.867 lei, urmare a achizitiilor facute de la diverse firme din Vâlcanesti, judetul Prahova, Asau, Târgu Ocna si Darmanesti, judetul Bacau. „Exista suspiciuni reale cu privire la realitatea tranzactiilor dintre societatile identificate în circuitul de tranzactionare, conform informatiilor din baza de date ANAF si urmare a controalelor încrucisate efectuate”, sustin anchetatorii.
Finantistii au mai constatat ca reprezentantii firmei controlate de Gorea au diminuat, în aceeasi perioada, impozitul pe profit datorat bugetului de stat cu suma de 3.156.057 lei. „Conform extraselor de cont puse la dispozitie de societate, s-a constatat ca reprezentantii SC GF Brand SRL Bacau au efectuat retrageri de numerar în suma de 9.990.777 lei pentru achizitii de materii prime si animale, pentru plati salarii si premii, fie la ATM-uri, fie pe baza de ordin ridicare numerar – mai spun procurorii.
În baza documentelor contabile prezentate, organele de inspectie fiscala au apreciat ca nu exista documente justificative privind utilizarea acestor sume, având în vedere ca societatea a înregistrat achizitii, pe baza de borderouri de la persoane fizice, de legume, fructe, cereale, în valoare de 2.852.688 lei, fara a se face dovada transportului si a platii acestor sume catre persoanele fizice. S-a constatat ca, pe unele borderouri, nu a fost mentionat CNP-ul furnizorului, iar pe altele CNP-ul mentionat este invalid.
De asemenea, conform bazei de date ANAF, societatea nu a avut salariati, prin urmare sumele ridicate pentru plati salarii si premii nu au avut obiect.” In urma unor controale incrucisate la cei mai mari furnizori, s-a descoperit ca societatile nu functioneaza la sediul declarat sau reprezentantii legali nu s-au prezentat cu documentele la control.
Concluzia anchetatorilor este ca aceste societati fac parte dintr-un circuit financiar creat cu scopul de a simula realitatea si legalitatea tranzactiilor, pentru eludarea la plata a obligatiilor fata de bugetul general consolidat al statului.
Anchetatorii mai sustin ca Florentin Gorea este cunoscut cu antecedente penale, având in trecut mai multe condamnari pentru infractiuni de înselaciune si fals, pedepsele aplicate fiind contopite în pedeapsa de 3 ani închisoare, prin decizia Judecatoriei Cluj Napoca.
„Cercetarile efectuate în cauza au condus la concluzia ca acest inculpat s-a ocupat de comiterea infractiunilor de evaziune fiscala prin emiterea de facturi fictive la dispozitia unor societati comerciale interesate de diminuarea obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat, cu mult înainte de faptele sesizate de DGFP Bacau, dovada în acest sens fiind relatia acestuia cu inculpatul Ganea Laurentiu Eugen – administrator al SC ROMGAN CONSTRUCT SRL – pentru faptele constatate în cauza ca fiind comise la nivelul anului 2008, precum si faptele cercetate în cadrul dosarului aflat pe rolul D.N.A. – Serviciul Teritorial Bacau”, se mai arata in propunerea de arestare preventiva. Mai mult, anchetatorii au descoperit ca aceste infractiuni au continuat pâna in prezent, fiind folosite alte societati fantoma si alti intermediari.
Din ancheta DIICOT rezulta ca existau legaturi intre Florentin Gorea si consilierul Laurentiu Ganea înca din 2008. Gorea s-ar fi ocupat personal atât de înfiintarea, cât si de preluarea unor societati pe care le-a utilizat pentru emiterea de facturi fictive catre societatile administrate de inculpati. Expertiza facuta de specialistii din cadrul Directiei de Combatere a Fraudelor Fiscale estimeaza prejudiciul creat bugetului consolidat al statului de catre societatile beneficiare la peste 2.200.000 euro.
Avocatii inculpatilor Laurentiu Eugen Ganea si Florentin Gorea au sustinut in instanta ca, în referatul procurorilor, nu exista probe si nici macar indicii din care sa rezulte ca acestia s-ar face vinovati de comiterea infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani si grup organizat. Aparatorii celor doi considera ca, in dosar, sunt doar suspiciuni fortate ca toate activitatile ar fi fost ilegale si toate firmele de tip fantoma.