Când Nae Ionescu a spus ca ,,omul este singurul animal care se poate rata”, l-am suspectat de cautarea cu lumânarea a unui efect metaforic. Acum, dupa ce-am aflat despre drama unui trib, incep sa cred din ce in ce mai mult in zisa lui Nae Ionescu. Omul, repetau obsesiv anticii, este o fiinta in cautarea intelesului. Din pacate, omul nu a ajuns, nici in secolul al XXI-lea, la intelegerea sensului propriei sale esente. Cucerit minunat de felurite tinte generoase (existenta vietii pe alte planete, descoperirea de remedii pentru bolile incurabile etc), acaparat alteori de autodistrugere (razboaie, droguri etc), omul se imbrânceste de multe ori in iuman, isi anuleaza virtutile care i-au fost daruite la zamislirea sa…
…In insulele Andaman, din Golful Bengal, intre India si Myanmar, traiesc vreo 400 de membri ai tribului Jarawa. Se crede ca membrii acestui trib sunt descendenti ai primilor oameni care au parasit Africa. Ei au trait, pâna nu demult, intr-o splendida izolare, ducând o viata simpla, având propriile lor principii despre bunastare, fericire etc. Potrivit legilor din India, tara de care apartin cele mai multe dintre insulele amintite, triburile stravechi trebuie protejate, fotografierea si intrarea in contact cu vreunul dintre membrii sai fiind considerate ilegale. De aproape doua zeci de ani insa, viata acestui trib a inceput sa fie serios bulversata. Operatorii de turism, sub pretextul vizitarii unor pesteri din zona, au dat buzna si in viata lor. Si nu oricum, ci ca niste nenorociti uzurpatori de civilizatie. Acum, operatorii de turism organizeaza safari si ii folosesc pe bastinasi pentru a-i atrage si distra pe turisti, potrivit The Guardian. Turistii bogati ii platesc pe politisti pentru a le inlesni participarea la spectacole in care femeile bastinase danseaza goale. Sunt consemnate si cazuri de prostitutie si abuzuri sexuale. Mai multe femei din tribul Jarawa au dat nastere la copii conceputi cu turisti. Nefiind acceptati de comunitate, acesti prunci nevinovati au fost ucisi.
Numarul turistilor este in permanenta crestere. Cei din tribul Jarawa sunt tratati ca sI cum ar fi niste animale in gradina zoologica. Multi dintre ei s-au imbolnavit. Politistii care ar trebui sa-i protejeze au inceput sa-i oblige sa cerseasca, le iau banii si le ofera doar tutun si ceva mâncare. Mai multe organizatii care militeaza pentru apararea drepturilor omului au luat atitudine, potrivit Yahoo News. Stephen Corry, lidera organizatiei Survival International, a spus indignata: ,,Cei din tribul Jarawa nu ar trebui sa fie obligati sa danseze la cererea cuiva ca si cum ar fi niste ponei de circ”. Organizatia amintita a acuzat, fara mari efecte pozitive, opt companii indiene care organizeaza excursii cu scopul fotografierii bastinasillor si asigurarii amuzamentului.
Revin asupra esentei umane, aducându-mi aminte de vorbele lui Giovani Pico della Mirandola (Despre demnitatea omului): ,,…Preabunul creator (…) a conceput omul ca pe o lucrare cu un aspect care nu il diferentiaza si asezându-l in centrul Universului, i-a vorbit astfel: ,,O, Adame, nu ti-am dat niciun loc sigur, nici o infatisare proprie, nici vreo favoare deosebita, pentru ca acel loc, acea infatisare, acele ingaduinte pe care tu insuti le vei dori, tocmai pe acelea sa le dobândesti si sa le stapânesti dupa vointa si hotarârea ta (…) Nu te-am facut nici ceresc, nici pamântean, nici muritor, nici nemuritor, pentru ca singur sa te infatisezi in forma pe care tu insuti o preferi ca si cum prin voia ta ai fi propriu-ti sculptor si plasmuitor de cinste. Vei putea sa decazi in cele de jos ce sunt lipsite de inteligenta; vei putea, prin hotarârea spiritului tau, sa renasti in cele de sus ce sunt divine”.
Omul contemporan, prin multe dintre gesturile sale, incepe sa decada in cele de jos, se comporta ca o fiinta atinsa cronic de ticalosie.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.