In incercarea de a gasi solutii la problema câinilor fara stapân, reprezentantii mai multor organizatii non-guvernamentale si voluntari s-au reunit ieri, la invitatia conducerii Directiei de Servicii Publice din cadrul primariei Bacau.
Lipsa unei legislatii adecvate si a unui adapost corespunzator au facut ca strângerea câinilor fara stapân de pe domeniul public sa fie sistata in acest moment, de autoritatile sanitar-veterinare. Prin urmare, pe strazile orasului au aparut tot mai multi câini, iar numarul acestora este estimat la circa o mie, la care se adauga multi altii care s-au adapostit prin curtile fostelor mari intreprinderi sau la agenti economici.
Penurie de hingheri
In adapostul gestionat de Primarie exista circa 3.000 de câini, sterilizati si crotaliati, pentru care sunt asigurate hrana, din donatiile facute de Agricola International si alte firme, precum si servicii medicale. Serviciul de ecarisaj duce lipsa insa si de personal, fiindca fostul medic veterinar si-a dat demisia, iar pe cele doua posturi vacante de hingheri s-a inscris un singur candidat pentru concursul din 15 septembrie.
Discutiile dintre directorul Directiei de Servicii Publice, Gabriel Gritcu, si reprezentantii ONG-urilor au fost mai mult o informare asupra problemelor existente, intrucât solutii sunt prea putine, deocamdata.
„Vom demara o campanie pentru a creste numarul de adoptii, dar vom reloca si circa o suta de câini la Oradea, unde exista ong-uri dispuse sa ii preia. Am primit si o finantare pentru noi adaposturi, precum si o donatie de hrana pentru câini, din Germania. Suntem intr-un vid legislativ, iar vorbele fara fapte nu au nici o valoare.
De aceea, invitam toti iubitorii de animale sa vina si cu solutii concrete si suntem deschisi spre o colaborare echilibrata pentru a rezolva toate problemele. Organizatiile germane care au venit aici dispun de fonduri semnificative, dar spun ca nu au gasit parteneri viabili pe plan local”, a spus directorul Gritcu.
Se sterilizeaza si câinii din curti
Reprezentantii ONG-urilor au prezentat idei diferite, de la a cere sprijinul societatilor comerciale pentru forta de munca si materiale necesare constructiei de noi adaposturi, la a cere teren pentru constructia de adaposturi si bani pentru sterilizare.
„Ne trebuie legi, pentru ca toti cei ce isi asuma ocrotirea animalelor sa poata fi trasi la raspundere daca le abandoneaza. Adoptii se fac greu, fiindca se doresc doar câini de rasa. Sunt numeroase situatii când cateii sunt facuti cadou de Craciun, iar vara, când stapânul pleaca in concediu, ii abanoneaza in strada. Este nevoie de cât mai multi voluntari si trebuie sa existe sprijinul autoritatilor, asa cum se intâmpla peste tot in Europa”, a spus Mariana Slic, administrator al organizatiei „Ia-ti acasa un prieten”, care gestioneaza un adapost pentru circa o suta de câini si care este dispus sa primeasca si alte patrupede din adapostul Primariei.
De mentionat ca, din ianuarie 2015, este obligatorie prin lege si sterilizarea câinilor de pe domeniul privat.