Apropierea sezonului rece inseamna noi probleme pentru bacauanii racordati la sistemul centralizat de termoficare. Ca in fiecare an, odata cu repornirea instalatiilor si efectuarea probelor tehnice in retelele de termoficare, pot aparea avarii atat la retelele administrate de CET Bacau, cat si la instalatiile interioare din apartamente sau din spatiile comune ale blocurilor.
Pentru a putea actiona imediat in astfel de situatii, asociatiile de proprietari au incercat in ultimul an sa stranga de la locatari diferite sume de bani destinate constituirii fondului de reparatii.
Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari prevede dealtfel obligativitatea constituirii fondului de reparatii, insa, sunt suficienti locatari care nu doresc sa contribuie la reparatiile ce tin de spatiile comune dintr-un imobil.
Legea spune ca: „Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partilor de constructii/instalatii aflate in proprietate comuna, fond cu perioada de folosire limitata, care va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli”.
Un leu pentru fiecare camera
Conducerea Asociatiei de proprietari nr. 65 din Bacau a gasit unul din cele mai eficiente modalitati de colectare a fondului de rulment: 1 leu pentru fiecare camera. „In Adunarea Generala am hotarat ca fiecare familie sa contribuie lunar la fondul de reparatii cu un leu pentru fiecare camera. Asa ca fie este vorba de 2 lei sau 3 lei, suma nu este deloc mare.
Banii se depun intr-un cont la care se poate umbla oricand, astfel ca atunci cand este de reparat o instalatie sau este de schimbat o teava putem contracta imediat o firma specializata, iar plata serviciilor prestate se face pe loc”, spune Elena Dragan, presedinta Asociatiei de proprietari nr. 65. Desi le-au fost aduse la cunostinta beneficiile constituirii fondului de reparatii, sunt si locatari care nu respecta legea.
„De fiecare data cand s-a stricat ceva la mine in casa am scos bani din buzunar si am lucrat cu cine am vrut eu. Meseriasii buni nu vin sa lucreze cand aud ca trebuie sa iti taie factura. Mai fac si ei un ban pe langa leafa mizera si nu vor sa se incurce cu facturi, pentru ca administratorul sa poata recupera banii de la oameni. Daca se va strica ceva pe casa scarii voi contribui atunci la costurile comune, insa nu dau niciodata bani inainte de a incepe careva o lucrare”, declara un locatar de pe strada Republicii. Administratorul asociatiei de proprietari spune ca lupta zilnic cu mentalitatea oamenilor.
„In fiecare zi le reamintesc oamenilor ca locuiesc in spatii comune, iar acestea trebuie intretinute cu sprijinul fiecaruia in parte. Asta inseamna sa locuiesti la comun, iar acest lucru presupune sa te implici pentru rezolvarea problemelor care apar in blocul respectiv. Sunt oameni in varsta care inteleg mai greu, insa, nici tinerii nu dau intotdeauna dovada de intelegere”, spune Oana Naidin, administrator la Asociatia de proprietari nr. 65.
Banii din reclame merg tot la reparatii
O alta sursa de venit care ar putea fi dirijata catre reparatiile din condominiu, poate veni din publicitate. Sunt destule firme in Bacau care au primit acordul asociatiilor de proprietari pentru a afisa sau monta banere/reclame luminoase pe exteriorul blocurilor, in schimbul unor sume deloc de neglijat.
In acest sens, Legea nr.230/2007 prevede ca „veniturile obtinute de asociatia de proprietari din activitati economice sau din alte activitati desfasurate se constituie ca fond special si se vor utiliza in exclusivitate pentru imbunatatirea confortului si eficientei condominiului, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune. In aceste venituri se cuprind si cele obtinute din inchirierea unor spatii aflate in proprietate comuna indiviza, a spatiilor pentru instalarea de reclame si pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum si alte venituri obtinute din orice sursa, in conditiile legii.
Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment si nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati”.