Sezonul cald a insemnat o stagnare a incasarilor in asociatiile de proprietari, iar cine a pariat ca venirea “italienilor” va mai inviora lucrurile, dat fiind ca si ei au apartamente aici pentru care trebuie sa achite utilitati, cu siguranta a pierdut pariul. La fel ca intotdeauna, cei mai buni platnici au ramas mai ales pensionarii, datorita modului constiincios de a-si gestiona putinele resurse financiare.
In asociatiile de proprietari s-a resimtit din plin sezonul concediilor, fiindca multa lume a trecut pe plan secund obligatiile la plata intretinerii, in favoarea vacantelor sau altor investitii personale. Spre surprinderea unora, incasarile au mers mai bine in sezonul rece, dupa care au scazut. „Nu ne mai putem onora datoriile catre furnizori.
Avem de recuperat de la locatarii rau-platnici peste doua miliarde de lei vechi, iar unele datorii dateaza inca de acum doi ani. I-am chemat pe oameni la mediere ca sa nu ajungem in instanta pentru executari silite, dar pâna acum ne-am ales doar cu promisiuni”, spune administratorul unei asociatii de pe Aviatorilor. Exista insa si asociatii unde lucrurile stau mai bine, asa cum este cazul Asociatiei 94, de pe Iosif Cocea.
“Incasarile au mai crescut in luna august. Nu avem datorii mari la furnizori, doar la CET ar mai fi ceva de achitat. Suntem o asociatie buna”, spune un responsabil al asociatiei. “Suntem pe linia de plutire, chiar daca nu s-a simtit o crestere a incasarilor in aceasta perioada. Am aplicat prevederile legale si am pus penalitati pe datorii, astfel ca intotdeauna am avut o suma “tampon” la dispozitie, din care am achitat furnizorii.
Totodata, impotriva celor mai mari datornici am deschis procese de recuperare a debitelor si acum sunt pe rolul instantelor sase dosare. Cazuri de acest fel sunt foarte rare, dar alta modalitate de a-i face sa plateasca nu exista”, spune Neculai Lungu, presedintele Asociatiei 17 “Sf. Vasile”, din cartierul Cornisa.
Unul dintre marii furnizori care are de recuperat sume mari de la bacauani este CET. Nici macar in aceasta perioada, a intoarcerii “stranierilor”, lucrurile nu s-au imbunatatit, ba dimpotriva, lucrurile se inrautatesc. “Datoria bacauanilor nu a scazut, ci a crescut, fiindca asa inteleg asociatiile de proprietari sa achite serviciile pe care le primesc.
CET este si asa intr-o situatie financiara dificila, dar nu se intelege acest lucru si se ignora plata unui serviciu public. Datoria pe care o avem de recuperat se mentine constant intre 32-35 de milioane de lei. Insa cine nu plateste, va suporta consecintele”, spune Neculai Olaru, directorul CET Bacau.