De la 1 iulie 2009, asigurarea locuintelor va deveni obligatorie. In ultimii ani s-a tergiversat realizarea unui cadru legal coerent in acest sens, care sa fie aplicabil conditiilor locative din Romania. Legea 260 din 2008 ar trebui sa fie pusa in aplicare de la 1 iulie, dar, deocamdata, oficialii Ministerului Administratiilor si Internelor considera ca administratiile locale nu sunt pregatite. In judetul Bacau exista 261.766 de locuinte si doar 12% sunt asigurate.
La Comisia pentru Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului de la Camera Deputatilor, normele pentru aplicarea legii 260/2008 inca nu au ajuns. aLegea nu a ajuns la noi. E un proiect la care am lucrat din 2005. Este un act asteptat si necesar. Din cate stiu, o parte din firmele de asigurari sunt reticiente, deoarece polita va costa putin fata de valoarea asigurata iar Romania este o tara cu risc seismic crescut”, a precizat deputatul bacauan Vasile Gherasim.
Incepe lupta pe piata intre firmele de asigurari
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a pregatit normele pe care le vor avea de respectat firmele de asigurare dar si administratiile locale, care vor veghea la aplicarea asigurarii obligatorii. Pana la sfarsitul lunii mai firmele de asiguari vor trebui sa adere la Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Intentia fiecarei firme este sa prinda un sector cat mai important din piata. In judetul Bacau exista 261766 de locuinte si doar 9 % erau asigurate la sfarsitul anului trecut. aAcum procentul locuintelor asigurate este mai mare, de aproximativ 12%. Noi ne dorim sa facem pana la sfarsitul anului inca 10% din totalul locuintelor”, ne-a precizat Florin Nisaila, directorul ASTRA, Filiala Bacau. Valoarea unei polite de asigurare este stabilita la 0,1% din valoarea sumei asigurate. La 20 de mii de euro, fiecare proprietar de locuinta va avea de platit 20 de euro. Pentru a atrage clientii, societatile de asigurare ofera discount. aPentru cei care se asigura pana la data de 1 iulie, noi oferim un discount de 50% pentru acest an. Polita costa doar 10 euro”, ne-a spus Iulian Matanie, inspector de asigurari la ASTRA.
Doar taranii vor asigurare obligatorie
Bacauanii din mediul rural sunt mai receptivi la asigurarea locuintelor si a bunurilor decat cei de la orase. Inundatiile dar si alte calamitati naturale i-au facut pe acestia sa accepte din start asigurarea. aCei mai receptivi se dovedesc cei de la tara. Ei stiu sa pretuiasca mai mult banul si locuintele”, a mai adaugat Florin Nisaila.
Primariile vor plati pentru cei saraci si ii vor amenda pe ceilalti
In aplicarea legii privind asigurarea obligatorie a a locuintelor a aparut o problema aproape insurmontabila. Administratiile locale trebuie sa gaseasca resurse pentru a plati asigurarea obligatorie a celor care traiesc sub limita saraciei. aCel mai bine este sa intrebati la Ministerul Administratiei si Internelor, ei stiu ce resurse au si care sunt posibilitatile de a armoniza aceasta lege”, a mai spus deputatul Vasile Gherasim. Dupa 1 iulie, in functie de normele de aplicare a legii, primariile vor putea da amenzi pentru cei care nu au incheiat o asigurare obligatorie a locuintei. Amenda va fi cuprinsa intre 100 si 500 de lei.
In editia de sambata vom reveni cu o ampla analiza a pietei asigurarilor in Bacau.
Mircea Merticariu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.